IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планират се 60 млн. лева инвестиции в културното наследство за 2012 г.

Средствата са осигурени по програма "Регионално развитие" за ремонти на забележителности и културен туризъм

09:12 | 16.01.12 г. 1
<p>
	Разкопките на Ларгото в София. <em>Снимка: Министерство на културата</em></p>

Разкопките на Ларгото в София. Снимка: Министерство на културата

Министерството на културата планира да усвои около 60 млн. лева от оперативната програма „Регионално развитие“ през настоящата година. Средствата ще отидат за културен туризъм и подобряване и развитие на културното наследство, съобщи за Investor.bg Тони Милева, главен експерт в Дирекция „Координация на програми и проекти“ във ведомството.

С парите ще се финансират проекти и събития, чрез които да се постигне по-ефективно използване на местното културно наследство за развитието на културен туризъм по места, посочи експертът.

Тони Милева припомни, че по схемата на оперативната програма за подкрепа при организирането на регионални събития беше подписан рамков договор за над 6 млн. лева, с които ще се финансират общо 6 проекта. Те предвиждат организирането на 17 фестивала, фолклорни прояви, представяне на местни и регионални традиции, кухня и занаяти. Други 1 млн. лева са предвидени за организирането на още 3 подобни събития, добави тя.

Ще се финансират и инициативи, допринасящи за развитието на устойчив културен туризъм в извънградски и слабо засегнати градски територии с потенциал, допълни Тони Милева.

Всички тези инициативи имат връзка с домакинството на България през 2019 г. на инициативата „Европейска културна столица“. Досега кандидатури са представили София, Варна, Велико Търново, Русе, Пловдив, Бургас и Стара Загора. Средства от програмата за регионално развитие ще се ползват за подобряване на културната инфраструктура по места и популяризирането на забележителностите.

Като бенефициент по програма „Регионално развитие“ културното министерство трябва да усвои 73 млн. лева до 2013 г. През 2011 г. са разплатени 13,5 млн. лева, каза още Тони Милева.

Предвидени са и допълнителни 27 млн. лева за изграждането на Националния музеен комплекс, по-известен като „Българския Лувър“. Парите трябва да бъдат усвоени до 2015 г. Все още обаче не е сигурно дали това ще бъде точната сума, допълни Милева.

Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още