IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът "Юнкер" ще подпомага частните инвестиции, а готова ли е България?

В списъка с представените пред ЕК проекти България е включила само един проект с публично-частно партньорство

16:08 | 16.04.15 г.
Планът "Юнкер" ще подпомага частните инвестиции, а готова ли е България?

По мащабния План „Юнкер“ за събуждане на европейската икономика ще се подпомагат основно частни инвестиции и публично-частно партньорства, коментира днес комисарят Юрки Катайнен по време на първата си визита в България.

Това беше отбелязано многократно, откакто планът получи одобрението на европейските институции. За тази особеност в новия инвестиционен фонд предупреди и вицепремиерът Меглена Кунева още в средата на февруари. 

Икономистът Георги Ангелов коментира пред БНР, че по плана се търсят проекти с пазарна възвръщаемост. "Мостът, построен на река Дунав при Видин, е проект, в който се инвестира сега и той ще се изплаща в следващите десетилетия чрез таксите, които ще се вземат за преминаване оттам", посочи той. 

Явно обаче българските власти не са обърнали внимание на критериите и в списъка с предложенията, публикуван на страницата на Министерството на финансите, присъстват основно публични проекти. Сред тях за проекти за изграждане на скоростни пътни отсечки между Видин и Ботевград, Русе и Велико Търново, както и част от магистрала „Калотина“, която е част от Трансевропейския коридор 10.

Единственият проект в българския списък, който е публично-частно партньорство, е на Министерството на труда и социалната политика. Той предвижда отпускането на безвъзмездна помощ на младежи, с която да започнат собствен бизнес в областта на цифровата икономика и високите технологии. Стойността на проекта е 100 млн. евро.

На този етап почти сигурно България ще получи средства по Плана „Юнкер“ за изграждането на газовата връзка с Гърция. За това вече има поети ангажименти от страна на Брюксел. Очакванията са проектът да получи 38 млн. евро по инвестиционния план.

Другите енергийни проекти обаче са отново публични и са свързани с изграждането на далекопроводи, сред които от ТЕЦ Марица Изток 2 до Неа Санта в Гърция, както и между AES Гълъбово и КонтурГлобал Марица Изток 3, 

От списъка е видно, че България кандидатства за финансиране и със своята Национална програма за енергийна ефективност на жилищата. Очакванията са страната да получи 600 млн. евро от новия инвестиционен фонд.

За всички тях не е ясно дали ще получат одобрение от Европейската комисия. Брюксел ясно отбелязва – за тези проекти си има структурни и кохезионни фондове (тоест оперативни програми).

Планът „Юнкер“ е насочен към подпомагане на частните инвестиции в реалната икономика. Така че този път страната ни ще трябва да впрегне частния бизнес, ако иска да получи средства от най-новия инвестиционен фонд на Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още