Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

По програма "Наука и образование" ще се финансират интердисциплинарни проекти

По тях ще се работи в четири центъра за върхови постижения

По програма "Наука и образование" ще се финансират интердисциплинарни проекти

Снимка: Ройтерс

С финансиране по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" в страната ще бъдат изградени поне четири центъра за върхови постижения, насочени към интердисциплинарните проекти. Това каза днес във Варна ръководителят на дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" към Министерството на образованието Иван Модев.

Той представи трите нови процедури по програмата, насочени към създаването на центрове за върхови постижения, центрове за компетентност и за подкрепа за развитието на докторанти и млади учени, предаде БТА.

Припомняме, че за развитие на българската наука са предвидени 350 млн. лв. от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. 

Още по темата

Бюджетът за изграждането на центрове за върхови постижения е 200 млн. лева, посочи Модев. По думите му по тази процедура ще се изисква подготовка на интердисциплинарни проекти, като за целта трябва да се обединят екипи от повече от една научна организация. Като партньори на университетите и институтите могат да бъдат привличани неправителствени организации и иновационни клъстери.

Изискването при кандидатстване е да бъдат представени научни проекти, включващи различни типове изследвания, и то в перспектива от поне 10 години, обясни Модев. Той уточни, че документите могат да бъдат подавани електронно до 19 ч. на 23 януари 2017 г. Цялата проектна документация трябва да бъде на български и на английски език.

При центровете за компетентност основното изискване е научните резултати да са директно свързани с пазара и с различните сектори от икономиката, каза още Модев. По думите му за тази процедура са планирани 150 млн. лева.

Очакванията са в страната да бъдат създадени поне осем центъра за компетентност. Спектърът от допустими дейности по процедурата включва и обучение за повишаване на квалификацията на ангажираните специалисти, но основната част от средствата за одобрените проекти ще бъде за изграждане и модернизиране на научната инфраструктура.

Проектите по процедурата за подкрепа на докторанти, специализанти и млади научни работници трябва да бъдат представени до края на октомври, а бюджетът по тази схема е 6 млн. лева, каза Модев и посочи, че тази процедура не е непозната за академичните среди в страната и университетите не би трябвало да имат затруднения с бързата подготовка на проектите си. Той уточни, че по схемата планираната помощ за един млад учен е 12 хил. лева.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
10 са офертите за изграждане на участък от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле