Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

По програма „Околна среда“ са обявени процедури за 4,16 млрд. лв.

Само за тази година има обявени 14 процедури на стойност над 611 млн. лв., съобщиха от МОСВ

По програма „Околна среда“ са обявени процедури за 4,16 млрд. лв.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

До средата на септември 2019 г. са обявени 50 процедури на обща стойност 4,16 млрд. лв., което представлява 120% от ресурса на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по повод напредъка от началото на програмния период.
Само през 2019 г. по ОПОС са обявени 14 процедури на стойност над 611 млн. лв., уточни ръководителят на Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 г. Валерия Калчева, цитирана в прессъобщението.

Сключените договори през тази година са 35 бр. с инвестиции от 660,4 млн. лв. През 2019 г. на бенефициентите по програмата са изплатени 123,1 млн. лв. В сектор „Води“, където е насочена най-голямата част от инвестициите по програмата, сключените договори за 34 за 1,5 млрд. лв. безвъзмездна финансова помощ. 8 от 14 консолидирани ВиК оператора вече подписаха договори за изграждане на водна инфраструктура. Това са ВиК дружествата в Смолян, Враца, Русе, Силистра, Перник, Видин, Пловдив и Ямбол. Основните ползи са свързани с увеличаване на ефективността при събирането, отвеждането и пречистването на отпадъчни води и с подобряване нивото на предлаганите ВиК услуги.

Още по темата

По ОПОС 2014-2020 г. са подписани договори за изграждане или реконструкция на 16 пречиствателни станции за отпадъчни води. В експлоатация са въведени пречиствателните станции на Банско, Враца, Раднево и Шумен. По приоритетна ос „Отпадъци“ са сключени 38 договора с размер на безвъзмездната помощ 516,5 млн. лв. С тези средства се изграждат 61 инсталации за преработка на отпадъци. Към момента осигуреният от ОПОС допълнителен капацитет за рециклиране и повторна употреба е 17 316 тона/годишно За опазване чистотата на атмосферния въздух са сключени 25 договора, за които ОПОС осигурява безвъзмездно 114,8 млн. лв. Общините Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община подписаха договори за изпълнение на мерки за намаляване на емисии на фини прахови частици с източник отопление на твърдо битово гориво.

С изпълнението на мерките ще се подобри качеството на атмосферния въздух за близо 2,1 млн. жители. През май 2019 г. бяха приети промени, с които се разшири обхватът на приоритетната ос, като финансовият ресурс вече е насочен не само към битовото отопление, но и към другия основен фактор за замърсяването на въздуха с фини прахови частици – транспортът. Целта е 2300 тона по-малко фини прахови частици и азотен диоксид до 2023 г. ОП „Околна среда“ инвестира в директни мерки за защита на населението от наводнения и свлачища. Със средства по ОПОС се изгражда Национална система за управление на водите в реално време (НСУВРВ). Мерките за защита при аварийни ситуации ще обхванат 1,3 млн. жители от 8 общини по поречието на река Искър – Столична община, Своге, Костинброд, Елин Пелин, Горна Малина, Сливница, Роман и Ботевград.

Към момента със средства по програмата се укрепват над 30 хектара за опазване живота и здравето на 22 300 жители в свлачищните райони. За популяризиране на дейностите и ползите от проектите, финансирани по програмата, през септември стартира втората част от 3D мапинг кампанията „Нямаме план(ета) „Б“. В рамките на кампанията се реализира Годишното информационно събитие на ОПОС. То насочва вниманието към осъзнатата грижа за природата като дълг на всеки, който иска по-добра среда за живот и е призив за обединяване около общата кауза за почиста и по-сигурна околна среда. Последната прожекция е от 21.15 ч. тази вечер пред Национална галерия „Квадрат 500“.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
khao до: FNM
преди 1 година
Няма профилна снимка
и като знаем че баш по тия програми се заграбва межди 90% и 95% от ресурса, значи ни трябват още !
0
 
4
 
1
FNM
преди 1 година
Няма профилна снимка
Засега пълен провал е борбата със замърсяването на въздуха. Кюмбетата и пушещите канцерогенни дизеляци са навсякъде. След няколко години ще се видят последствията...

Още от Европроекти
Фандъкова: София осигурява половината от сумата за разширението на метрото