IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвени сме за намаление на финансовата рамка за 2014-2020 г., твърди Дончев

Министърът по управление на евросредствата се надява, че страните от общността ще превключат „на режим на компромиси“

11:32 | 22.11.12 г.
Подготвени сме за намаление на финансовата рамка за 2014-2020 г., твърди Дончев

Имаме различни варианти за действия, ако средствата в общата финансова рамка за периода 2014 – 2020 година бъдат редуцирани, увери Томислав Дончев, министър по управлението на европейските средства, в ефира на БНТ.

Заради кризата големите платци поискаха редукция на бюджетната рамка. Исканията варират между 100 и 150 млрд. евро. Не е ясно обаче кои политики точно ще бъдат засегнати при тези намаления.

Първоначално предложението на Европейската комисия преди година беше за обща финансова рамка на стойност 1,033 трлн. евро. „Кохезионният пакет е на стойност 339 млрд. евро, което би означавало, че България може да получи повече средства отколкото в сегашния програмен период“, допълни Томислав Дончев.

Българската позиция на Европейския съвет тази вечер (22 ноември) ще бъде да няма намаление на средствата по политиките за сближаване, заяви още Дончев и допълни, че се надява, че страните от общността ще превключат „на режим на компромиси“.

Ако решение за финансовата рамка не бъде взето тази вечер или в рамките на няколко дни, ще бъде лош политически сигнал, че Европа не желае да се мобилизира. Пазарите ще реагират зле, а и липсата на решение след този съвет ще има труден старт на следващия програмен период.

За България това ще бъде неблагоприятно – ние вече готвим новите оперативни програми, обясни още Дончев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още