Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Подписани са ключови договори за газовата връзка с Гърция

Документите позволяват да се даде началото на строителството на междусистемната газова връзка

Подписани са ключови договори за газовата връзка с Гърция

Снимка: Архив Ройтерс

Ключови договори за изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България бяха подписани днес в Министерството на енергетиката. Двете страни подписаха споразумение за установяване на данъчен режим за проекта за изграждане на интерконектора.

Подписани са и други договори за ключови ангажименти и дейности по изграждане на интерконектора - договор за заем между Европейската инвестиционна банка и "Български енергиен холдинг" ЕАД, споразумения за пренос на газ и други, предава БТА.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че "днешният ден е знаков", защото той ще даде възможност да се реализира този дългоочакван проект не само за България, но и за Югоизточна Европа. По думите й този проект ще промени облика на целия регион и ще гарантира енергийната сигурност в региона.

Според Петкова с подписаните днес документи проектът за изграждането на интерконектора между България и Гърция вече е необратим и неговата работа е гарантирана през следващите десетилетия. Тя допълни, че реализацията на проекта е заложен в управленската програма на правителството. Този ангажимент ще бъде спазен и търговската експлоатация на интерконектора ще стане през второто полугодие на 2020 г. 

Още по темата

Министърът на енергетиката и околната среда на Гърция Константинос Хадзидакис заяви, че днес е бил подписан окончателният акт за този обект. Той добави, че реализацията на този проект е отнело около 10 години. По думите му осъществяването на този проект ще окаже положително въздействие върху снабдяването с природен газ на България и региона. По този интерконектор ще може да се доставя каспийски газ от Трансадриатическия газопровод (TAP). По него ще има възможност за доставка на втечнен газ от Александруполис. Освен това този проект е доказателство за доброто сътрудничество между България и Гърция.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че "днес е важен и хубав ден за потребителите на природен газ за България и региона". Той добави, че с подписаните днес договори се изпълняват поетите предварително ангажименти, за да се даде началото на строителството на междусистемната газова връзка. По думите му енергийните регулатори на Гърция и България са спомогнали за реализацията на проекта, защото са създали необходимата регулаторна база.

Иванов се надява до една година газовата връзка да влезе в експлоатация. Според него благодарение на тази газова връзка ще има възможност да се създаде газова борса в България. Тази връзка ще спомогне за диверсификацията на газовите доставки.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
Onia до: fon
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
На Теменужка и господарите и е по-важно да се построи потока първо. Там за нула време и разрешителните и 'ключовите договори' се подписаха. Дори тръбите бяха докарали преди официалното финализиране на сделката.
1
 
6
 
1
fon
преди 11 месеца
Браво! А за това, че трябваше връзката вече да е готова не са ли обяснили нещо? Или ще я бавят още с години, че не е изгодна на Масква.

Още от Европроекти
OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС