Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Поне 25% от преките плащания за земеделие ще отиват за екомерки

Също така държавите членки ще бъдат задължени да гарантират, че най-малко 35% от бюджета за развитие на селските райони са за мерки в областта на околната среда

Поне 25% от преките плащания за земеделие ще отиват за екомерки

Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Европарламентът даде „зелена светлина“ на новата селскостопанска политика на ЕС, информира пресслужбата на ЕП.

При преговорите по пакета законодателни реформи евродепутатите настояха, че укрепването на биоразнообразието и спазването на законите и ангажиментите на ЕС в областта на околната среда и климата ще бъдат от ключово значение за прилагането на реформираната обща селскостопанска политика (ОСП), която ще влезе в сила през 2023 г.

Комисията ще преценява дали националните стратегически планове по ОСП са в съответствие с тези ангажименти.

Земеделските стопани са тези, които трябва да прилагат практиките, щадящи климата и околната среда. Държавите членки ще бъдат задължени да гарантират, че най-малко 35% от бюджета за развитие на селските райони и най-малко 25% от преките плащания са насочени към мерки в областта на околната среда и климата. 

Още по темата

По-голяма подкрепа за малките ферми и младите земеделски стопани

Членовете на ЕП потвърдиха, че най-малко 10% от преките плащания ще се използват за подпомагане на малките и средните земеделски стопанства и че най-малко 3% от бюджета на ОСП ще бъдат предоставяни на млади земеделски стопани. Те също така настояха кризисен резерв с годишен бюджет от 450 млн. евро (по текущи цени) да бъде постоянно на разположение на земеделските стопани и да ги подпомага при нестабилност на цените или на пазара.

По настояване на парламента трудовите правила в европейското селско стопанство ще бъдат по-добре наблюдавани, а нарушенията ще бъдат санкционирани, благодарение на сътрудничеството между националните инспектори по труда и разплащателните агенции по ОСП.

Информацията за крайните получатели на подкрепата от ЕС ще бъде по-прозрачна, благодарение на инструмента на ЕС за извличане на данни, до който държавите членки ще получат достъп. Този инструмент ще спомогне за установяване на риска от измами чрез съпоставяне с информацията в публичните бази данни.

Следващи стъпки

Настоящите правила за ОСП бяха удължени след 31 декември 2020 г. и заменени с преходни правила до края на 2022 г. След като бъдат одобрени от Съвета, новите правила ще се прилагат от 1 януари 2023 г.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Д-р Румяна Грозева: В Плана за възстановяване липсват достатъчно идейни проекти