IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порожанов: Плащанията към фермерите няма да се забавят, ако регламентите за ОСП не са готови навреме

Одобрението на регламентите е малко вероятно да стане в мандата на този Европейски парламент

17:21 | 11.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: МЗХГ</em></p>

Снимка: МЗХГ

Одобрението на регламентите за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. е малко вероятно да стане в мандата на този Европейски парламент. Но дори и да има забавяне в изготвянето им, това няма да забави плащанията към земеделския сектор. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

Той откри Петата среща на земеделските камари от регион „Три морета“. За първи път България е неин домакин в лицето на Националната асоциация на зърнопроизводителите, съобщи агроминистерството. 



ОСП е най-трудната и обхватна политика на Европейския съюз. Неслучайно една от темите е нейното опростяване, но на този етап страните-членки не го виждаме, коментира министър Порожанов.

Той припомни, че България започна още през 2017 г. дебат по инициатива на бранша за приоритетите и какво да съдържа ОСП.

Продължават разговорите да се запази бюджетът за земеделие и през следващия програмен период. Направени са първите стъпки за т. нар. външна конвергенция или сближаване на нивата на плащания между страните членки. Конкретните финансови параметри ще са ясни след приемането на Многогодишната финансова рамка, което се очаква да стане до края на годината.

Във форума участват представители на земеделските камари и организации от Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия, Унгария и Хърватия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още