IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правят ОП "Човешки ресурси" по-достъпна за млади предприемачи

Има засилен интерес от страна на младежите към мерките в програмата

11:33 | 04.02.16 г.
Правят ОП "Човешки ресурси" по-достъпна за млади предприемачи

Ревизия на ОП "Развитие на човешките ресурси" за периода 2014 - 2020 година предвижда подобряване на достъпа за финансиране на младежи, които имат желание да започнат собствен бизнес. Предложението за промяна е публикувано за обществено обсъждане.

Като цяло програмата има силен акцент за намаляване на младежката безработица и са предвидени мерки за  улесняване на прехода от образование към заетост, интеграция на младите хора на пазара на труда и предоставяне на посреднически услуги. Сега ще бъде прилаган и финансов инструмент по линия на Инициативата за младежката заетост в полза на младите предприемачи.

В мотивите към предложената ревизия е записано, че има засилен интерес от страна на младежите към мерките в Инициативата, а от ЕК позволяват част от тези мерки да бъдат насочени към хората, които искат да започнат собствен бизнес.

Предприемачеството е сред основните приоритети в ЕС и насърчаването на започването на самостоятелна дейност се разглежда като предпоставка за развитие на иновации и създаване на повече добавена стойност в икономиката, е записано още в предложението.

С ревизията на оперативната промяна се прави предложение и за включване на Националния осигурителен институт (НОИ) в списъка с допустими бенефициенти по приоритетна ос 3, която цели повишаване на институционалния капацитет на публичните органи.

Отделеният ресурс от ЕС по тази ос е почти 37,5 млн. евро за целия програмен период. Целта е да бъдат повишени  знанията, уменията и компетенциите на служителите в администрацията в сферата на социалното включване, здравеопазването, равните възможности и недискриминацията и условията на труд.

ОП "Развитие на човешките ресурси" беше одобрена от Брюксел още в края на 2014 година, тоест преди да бъде разработен моделът за прилагане на финансовите инструменти в България и създаването на т.нар. "фонд на фондовете".

Това също налага промяна в текстовете и включването на "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България" като бенефициент по програмата по приоритетна ос 1 - насърчаване на устойчива и качествена заетост и инвестиции в образованието.

Средствата от ЕС по тази ос са в размер на 448 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още