IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои прием на проекти за научни изследвания по пчеларската програма

Ще се търсят причините за синдрома на празния кошер

11:03 | 14.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проекти за научни изследвания в областта на пчеларството ще се приемат от 27 март до 7 април 2017 г. в Държавен фонд „Земеделие“. Те ще бъдат финансирани по мярка Е от Националната пчеларска програма - „Сътрудничество със специализирани органи за осъществяването на практика на приложните изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти“, съобщи Фондът. 

По мярка Е се финансират проучвания на университети, висши учебни заведения, научни институти и научни организации в областта на пчеларството. За финансово подпомагане могат да кандидатстват проекти, получили положителна оценка на практическо-приложната част от комисия в Селскостопанската академия (ССА).

В предстоящия прием може да се кандидатства в две направления. Първото за проучвания на различните фактори, които влияят върху размножаването, генетичните промени и здравния статус на медоносната пчела в България, както и причините за синдрома на празния кошер. Втората дейност по мярката е за проучване на добива на манов мед в иглолистните гори в Родопите.

Определеният бюджет за всяка от двете дейности е близо 90 хил. лв.

Документите за кандидатстване са публикувани на сайта на ДФЗ.

***

Някои от проблемите на селското стопанство ще бъдат част от дискусията на организирания от Клуб Инвестор дебат "Предизвикателствата пред земеделците през 2017 г.", който ще се проведе днес (14 март) от 13 ч. в бизнес център Capital Fort в София (бул. "Цариградско шосе" 90).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
СПК се дължи на отровите с които се третират семената на слънчогледа ицаревицата преди засаждане.Отровите трепят всичко живо в почвата мишки,калинки,мравки и издържат 4 г в почвата.От семето в стъблото и оттам в цвета и пчелите умират.Пораженията се проявяват при цъфтеж на слънчогледа третиран с гаучо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още