Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Предстоят обществени дебати по плана за управление на парк "Централен Балкан"

Очаква се обсъжданията да приключат през пролетта на 2014 година

Национален парк „Централен Балкан“ може да бъде първият с актуализиран план за управление за периода 2014 – 2023 г. Това съобщи изпълнителят на проекта за предписателната част от плана - Гражданско дружество „Централен Балкан” (консорциум между Българска фондация „Биоразнообразие“ и EТ „Биосфера консулт“).

Още по темата

Описателната част от плана за управление вече е готова. Тя бе възложена през май 2012 г. на „Пролес инженеринг“. Втората част от актуализирането на плана за управление - предписателната част, на практика разписва как да бъде управляван паркът през следващите 10 години, коментира Румяна Иванова от фондация „Биоразнообразие“.

Припомняме, че плановете за управление на националните паркове са с 10-годишен срок на действие, който скоро изтича. Изработването им се финансира от Оперативна програма Околна среда 2007 – 2013 г.

"Нашият план е готов и предстои да го предадем на дирекцията на националния парк. След Нова година започват обществените обсъждания в населените места около района на парка, включително и в Габрово", заяви Кирил Георгиев от EТ „Биосфера консулт“.  Той поясни, че гражданите ще могат да се запознаят с плана в приемни в общините около парка.

По време на обществените дебати ще се търси мнението на институциите, които имат отношение към парка, научната общност, ползвателите на ресурси, образователни структури, кметове на селища, неправителствени организации, туристически дружества, хижари и др. Специални пощенски кутии ще бъдат поставени в населените места около националния парк, за да се види позицията на местните хора.

През март – април или най-късно до лятото на 2014 г. може да е приключил процесът на обществените обсъждания. След това планът трябва да бъде приет от Министерския съвет, допълни  Георгиев.

Гражданско дружество „Централен Балкан” печели обществената поръчка за предписателната част на плана през юни 2013 г. Според данните на Агенцията за обществените поръчки първоначално прогнозната цена за изработването на  предписателната част е била  500 000 лв., а общата крайна стойност на поръчката е  332 573 лв. без ДДС.

Експертите са работили по актуализирането на дългосрочните цели и ограничения, зонирането на парка и свързаните с това режими и норми, оперативните задачи и предписания за опазване и ползване. Те са провели вече отделни срещи с научните среди, представители на екипа, разработил описателната част на актуализирания план, животновъди и др. Предварителният вариант на плана за управление на парка трябва да бъде готов до средата на декември 2013 г.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Правителството няма да внесе заявката за парите за възстановяване от ЕС