IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвидени са близо 25 млн. евро за проектите по „Черноморски басейн 2014-2020“

Общини, неправителствени организации, местни бизнес асоциации и други могат да кандидатстват

20:50 | 02.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Предвидени са близо 25 млн. евро за реализиране на проекти по програма „Черноморски басейн 2014-2020“, съобщиха от пресцентъра на МРРБ, цитирани от БТА.

Общини, неправителствени организации, местни бизнес асоциации и други могат да кандидатстват с проекти по Съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Черноморски басейн 2014-2020“. Обявена е втората покана за набиране на предложения с бюджет близо 25 млн. лв. 

Финансирането се осигурява чрез Европейския инструмент за съседство за проекти по две специфични цели – „Насърчаване на бизнеса и предприемачеството в рамките на Черноморския басейн“ и „Повишаване на осведомеността и съвместни действия за намаляване на речните и морски отпадъци“.

Приоритетите, които се финансират от програмата за насърчаване на бизнеса и предприемачеството в областта на туризма и културата, увеличаване на трансграничните възможности за търговия и модернизация на селското стопанство и свързаните сектори, насърчаване на координацията при опазването на околната среда и съвместна действия за намаляване на отпадъците в морските води в басейна на Черно море и подобряване на съвместния мониторинг по околна среда. 

Проектните предложения могат да се подават до 14.00 часа на 31 януари 2019 г.

Предоставените безвъзмездни средства ще възлизат до 92 на сто от общите допустими разходи на проекта. Българските партньори, след сключване на договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще получават до 8 на сто национално съфинансиране на допустимите разходи от определения им бюджет в проектите, в които участват. Срокът за изпълнение на проектите е от 18 до 30 месеца, като те трябва да приключат до 31 декември 2022 г.

Основната цел на оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020“ е да се подобри благосъстоянието на хората в регионите на Черноморския басейн чрез устойчив растеж и съвместни действия за опазване на околната среда. В териториалния обхват на Програмата попадат 10 държави - България, Гърция, Румъния, Турция, Армения, Азербайджан , Грузия, Молдова, Русия и Украйна, посочва още БТА.

В рамките на първата покана за набиране на проекти предложения по програмата са били одобрени 23 проекта, 19 от които с участието на 20 български партньори с общ бюджет 7,6 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още