IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2017 г. ще бъдат финансирани няколко нови програми за хора с увреждания

Около 3 хил. договора са в изпълнение по програмата „Развитие на човешките ресурси“, каза социалният министър

14:28 | 13.12.16 г.
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

През следващата година ще има няколко нови операции в рамките на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Предстои те да бъдат одобрени днес от Комитета за наблюдение, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова.

Няколко от програмите са насочени към мерки за хората с увреждания. Една от тях е на стойност 500 хил. лева и подпмагага извършването на политиката за подпомагане на хората с увреждания. Можем да използваме Европейския и социален фонд за продължаване на някои от започналите реформи, посочи Русинова.

Друга операция е насочена към подкрепа на национално представителните организации на хората с увреждания – за консултации и подобряване на услугите, които предлагат. Друга инициатива е свързана с подпомагане на общините, които са заложили в инвестиционните си планове някои социални услуги – приюти, трапезарии и т.н.

В подкрепа на интегрираната част от всички оперативни програми - така наречените мултифондове, през миналия месец са били одобрени 29 стратегии от Министерството на земеделието, посочи министърът в оставка. Това са стратегии на Местните инициативни групи в селските райони, които получават подкрепа не само чрез Програмата за развитие на селските райони, но и през тази за човешките ресурси, програмата "Конкурентоспособност" и програмата "Наука и образование за интелигентен растеж". 

На този етап стратегиите, които ще бъдат подкрепени от програмата за развитие на човешките ресурси, са 17. Подкрепата е свързана с мерки за заетост, мерки за социално включване и други. По думите на Русинова тези инициативи са важни за местните общности, защото ще съчетаят възможности за подобряване на инфраструктурата с мерки, които подкрепят предприятията, осигуряват заетост, социално включване и образование.

Операциите ще се изпълняват за период от една до две години.

Около 40% от средствата по оперативната програма за първия програмен период вече са договорени. Към момента около 3 хил. договора са в изпълнение, около 120 млн. лева са възстановени от Европейската комисия (ЕК) и близо 400 млн. лева са разплатените средства.

На 60% програмата е с поети ангажименти и за следващата година. Темпът на изпълнение е изключително добър – над 14 хил. са лицата, включени в услуги за домашна среда, около 23 хил. младежи само през тази година са си намерили работа чрез оперативната програма и чрез различни схеми.

По оперативна програма "Добро управление" вече са обявени процедури за 47% от бюджета, стана ясно преди заседанието на Комитета. През тази година са обявени общо 6 процедури за кандидатстване на стойност 178 млн. лв. До края на годината се планира да бъдат обявени още две процедури - укрепване капацитета на сдружението на общините за подкрепа при разработването на проекти, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) - 7 млн. лв., и граждански контрол върху реформата в съдебната система - 5 млн. лв.

Преди заседанието на Комитета беше представен и сборникът с разкази „Преодоляване“, вдъхновен от истории на бенефициенти на оперативната програма. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още