Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

През 2018 г. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ са сключени 2022 договора

Сключените договори са за 1,9 млрд. лв., а до момента изплатените средства са 917 млн. лева

През 2018 г. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ са сключени 2022 договора

Васил Велев, председател на управителния съвет на АИКБ (вляво) и Емил Караниколов, министър на икономиката (в средата). Снимка: Министерство на икономиката

През 2018 г. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) са сключени общо 2022 договора, от които успешно приключили са 1178. Обявените средства в различни процедури до момента са близо 2,1 млрд. лева или малко над 80% от общия бюджет на програмата. Сключените договори са за 1,9 млрд. лв., а до момента изплатените средства са 917 млн. лева или 35,5% от общия бюджет на програмата.

Още по темата

Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с браншовите организации. Събитието се организира от Асоциация на индустриалния капитал в България и е под наслов „Актуални възможности и необходими действия в подкрепа на българския бизнес“.

Министър Караниколов поясни, че през тази година ще бъдат обявени още три процедури за конкурентен подбор по ОПИК, а именно „Внедряване на иновации за съществуващи предприятия“, „Развитие на иновационни клъстери“ и „Дигитализация на МСП“.

„Неразделна част от изпълнението на програмата към днешна дата е и процедурата за „Регионални иновационни центрове“. Общият ѝ бюджет е в размер на 115,6 млн. лв., а средствата ще бъдат насочени към проекти, които се изпълняват извън територията на област София-град“, заяви Караниколов.

Икономическият министър подчерта, че освен стремежа да се изгради необходимата инфраструктура за създаване на иновации извън столицата, има възможност да се направи паралел с процедурите изпълнявани по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", при които значителна част от финансирането, в порядъка на 80-90%, е концентрирано в София-град.

„Стремежът ни е процедурата да бъде обявена за кандидатстване през май, а изпълнението на договорите да започне в началото на 2020 г. след преминали етапи на оценка и договаряне“, поясни Караниколов.

По думите му максималният размер на безвъзмездната финансова помощ в рамките на едно проектно предложение може да достигне 7 млн. лв., а минималният е 1,5 млн. лв.

„Изпълнението на проектите трябва да приключи в рамките на 24 месеца. Приложими са два режима на държавна помощ, а именно „Инвестиционна помощ за научноизследователски инфраструктури“ и „Де минимис“ в размер на разходи до 200 хиляди евро в едно проектно предложение“, информира министърът.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Фондовете за градско развитие са одобрили 10 проекта за 33,4 млн. лв.