IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През юни чакаме решение от ЕК за софийския завод за боклук

Брюксел трябва да се произнесе и за последващото изгаряне на преработения отпадък от "Топлофикация София", заяви Томислав Дончев

15:38 | 31.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
През юни чакаме решение от ЕК за софийския завод за боклук

През юни се очаква решението на Еврокомисията за цялата апликационна форма на завода за преработка на отпадъците в София и евентуалното начало на първата фаза от проекта за изграждане на депо и компостиращо съоръжение. Това каза пред журналисти министърът по еврофондовете Томислав Дончев след участието си в конференция в София, посветена на заключителния етап от прилагането на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежката програма за сътрудничество в България, чийто програмен период беше от 2007 до 2009 г.

Томислав Дончев изрази надежда през есента да има решение за втората фаза на завода за отпадъците, за която е необходим анализ, потвърждаващ избрания път на RDF-изгарянето (на брикетите, получени от боклука) в "Топлофикация София", съобщи БТА.

Във връзка с Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежката програма за сътрудничество в България Дончев посочи, че през следващия петгодишен програмен период страната ни може да получи 126,6 млн. евро.

По информация от организаторите на конференцията България в момента води преговори с три страни донори – Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, относно основните приоритети за грантовете, като финансирането се очаква да е достъпно за кандидатите през 2012 г. Норвегия предоставя 97% от цялото финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още