IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През май Фондът на фондовете може вече да е сертифициран от ЕК

След това започват тръжните процедури за избор на финансови посредници

14:40 | 25.04.16 г.
През май Фондът на фондовете може вече да е сертифициран от ЕК

Документацията за създаване на Фонда на фондовете вече е в одитния орган на Еврокомисията и още през май той може да е сертифициран, каза във Варна Валери Белчев, изпълнителен директор на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България".

Той уточни, че след сертификацията започва административната работа по оформяне на тръжните процедури за избор на финансови посредници, предаде БТА.

До края на годината тръжните процедури може да стартират и през 2017 г. по това време да бъдат финансирани първите проекти, допълни Белчев.

Огромна част от проектите имат нужда от малко помощ - безлихвен кредит, обикновена гаранция или дялово участие, посочи Белчев. 

Той уточни, че ще бъдат създадени три регионални фонда - за София, за Южна и Северна България. За столицата средствата ще са около 40 млн. евро. За Северна и Южна България ще бъдат предвидени по около 50 млн. евро.

Фондовете ще предоставят нисколихвено финансиране на икономически изгодни проекти, като в допълнение ще се предлагат и гаранции, каза Белчев. По думите му са заделени около 25 млн. евро за гаранционни инструменти по оперативната програма "Региони в растеж".

Ще бъде структуриран и фонд за развитие на туристическата инфраструктура. Първоначално той ще разполага с около 50 млн. евро.

Над 300 млн. лв. по оперативна програма „Региони в растеж“ ще могат да бъдат вложени в целенасочени инвестиции за подкрепа на Североизточния район, Варна и областта, коментира в морския град и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Към момента са отворени за кандидатстване и са обявени схеми за 2,25 млрд. лв., или над 75% от общия бюджет на ОПРР в размер на 3 млрд. лв., информира тя на форум за развитието на Североизточна България, цитирана от пресцентъра на регионалното министерство.

Министърът информира, че за градовете в Североизточна България са предвидени 188 млн. лв., които ще бъдат предоставени под формата на безвъзмездна помощ.

Лиляна Павлова обясни пред журналисти, че проверката на прекратените обществени поръчки за строителство на магистрала „Хемус“ показват, че няма опорочена процедура.

На същия форум вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че приключват разговорите с ЕК за изграждането на газово-разпределителен център в нашата страна. По думите му предстоят още две две срещи на работната група, едната от които ще е утре. 

Ако всичко е наред, а към момента изглежда така, очаквам до октомври да сме в състояние да проведем дискусията-конференция по тази тема, посочи Дончев. Той заяви още, че предвид мястото на газово-разпределителния център е вероятно форумът да се проведе във Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още