IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приемат проекти за подобряване на градската среда по „Региони в растеж“ от юли

През следващата седмица ще бъдат сключени споразуменията за междинни звена с 39-те големи града, включени в програмата

18:01 | 19.06.15 г.
Приемат проекти за подобряване на градската среда по „Региони в растеж“ от юли

Кандидатстването с проекти за подобряване на градската среда с финансиране от оперативната програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще започне през юли, съобщи в Бургас заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, цитирана от пресцентъра на регионалното министерство.

През следващата седмица ще бъдат сключени споразуменията за междинни звена с 39-те големи града, включени в първата приоритетна ос на програмата. В тях влизат 10-те големи града, определени като центрове за растеж, и 29 средно големи града, които ще играят ролята на „балансьори“ на регионално ниво.

Припомняме, че през май правителството реши общините да станат междинни звена по програмата и сами да подбират проектите, които да се финансират с европари за регионално развитие.

Деница Николова обясни, че общините сами изготвят инвестиционните си програми. След това обаче управляващият орган ще оценява дали проектите, включени в тях, отговарят на критериите на администрацията.

Другите промени са свързани с финансирането на туристическите обекти. Те няма да получават само безвъзмездна финансова помощ, защото се счита, че туризмът е генератор на приходи. Този тип туристически проекти ще бъде финансиран с подкрепата на финансови инструменти, които ще предоставят нисколихвени кредити и частична безвъзмездна финансова помощ, допълни Николова.

На срещата Николова припомни, че малките общини, включени в програмата, ще изпълняват само проекти за енергийна ефективност в административни и жилищни сгради или мерки, които стимулират зоните на икономическо развитие.

С пари от „Региони в растеж“ ще се финансира и реформата в спешната помощ, както и продължаващата деинституционализация на децата в риск и ремонти на пътната мрежа от първи, втори и трети клас, която осигурява свързаност с Трансевропейската пътна мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още