IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приемат се заявления за финансиране при складиране на месо

Финансовата помощ варира от 168 до 364 евро на тон

16:28 | 21.12.15 г.
Приемат се заявления за финансиране при складиране на месо

Държавен фонд „Земеделие“ започна прием на заявления за подпомагане на частното складиране на свинско месо. Документите за предоставяне на помощ по схемата се подават в Централното управление на Фонда.

За финансовата помощ могат да кандидатстват физически и юридически лица, които разполагат с подходящ склад за продължително съхранение на месото. Други изисквания към кандидатите са регистрация по ДДС на територията на ЕС, както и възможност за доказване на собственост върху продуктите, заявени за частно складиране, съобщи ДФЗ.

По схемата се подпомага частно складиране на прясно охладено свинско месо, което досега не е било складирано. Финансират се количества от поне 10 тона за обезкостено свинско месо и минимум 15 тона продукти като бутове, плешки, котлети и др. Допустимият период за складиране е 90, 120 или 150 дни.

Финансовата помощ, която ще получат бенефициентите, зависи от вида на продуктите и времето, за което ги складират, и варира от 168 до 364 евро на тон. 

Желаещите да участват в схемата могат да разберат дали са одобрени за частно складиране на свинско месо още на петия работен ден след деня, в който са кандидатствали за предоставяне на помощ. Одобрените кандидати сключват договор за подпомагане с ДФЗ, след което разполагат с 28 дни, в които трябва да доставят месото в склада.

Заявленията за изплащане на помощта по схемата се подават в срок до 3 месеца след изтичането на договора за складиране на свинското месо.

Средствата се изплащат до 120 дни след подаването на заявка за плащане при условие, че бенефициентът е изпълнил всички задължения по договора и е минал през крайна проверка.

Схемата за частно складиране на свинско месо се отваря за четвърти път в България. Целта й е да регулира средните пазарни цени на свинско месо в Европейския съюз, като възстанови пазарното равновесие чрез временно изтегляне на свинско месо от пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още