Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Приемът по ОП „Наука и Образование“ ще бъде отворен през юли

Бюджетът на програмата е 673 млн. евро, от които 596 млн. евро са европейски средства

Приемът по ОП „Наука и Образование“ ще бъде отворен през юли

Снимка: архив Ройтерс

През юли вероятно ще бъде отворен прием по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това съобщи пред парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове заместник министърът на образованието проф. Николай Денков.

Припомняме, че оперативната програма беше одобрена от Европейската комисия (ЕК) през февруари. Бюджетът ѝ е 673 млн. евро, от които 596 млн. евро са европейски средства. Програмата е за насърчаване на научноизследователската дейност и подобряване на образованието и професионалното обучение в страната. 

През февруари стана ясно, че 110 млн. евро са предназначени за приобщаването на деца, изложени на опасността от изключване от системата на образование, защото принадлежат към маргинализирани етнически групи или към групи със специални образователни потребности. По този начин се очаква програмата ще играе основна роля за намаляването на дела на преждевременно напускащите училище. Инвестициите в образованието (около 220 млн. евро) ще целят подобряването на уменията на учещите чрез новаторски методи на преподаване. 

 Насоките за кандидатстване по програмата вероятно ще бъдат готови през юни, обясни днес Денков. 

Преди това Министерството на образованието и науката ще обсъди с ЕК операциите и по трите оси на програмата, както и прицедурите, предвидени за отваряне през тази година. На 26 и 27 май ще заседава и Комитет за наблюдение на оперативната програма, на който ще се актуализира индикативната работна програма за текущата година, допълни Генков.

Сегашната индикативна програма предвижда отварянето на процедури и по трите оси на „Наука и образование“ за 323 млн. лева. Отделно по ос „Техническа помощ“ за тази година е предвиден бюджет от 54,7 млн. лева.

Процедурите и за училищното образование и за висшите училища на практика продължават процедурите по ОП „Развитие на човешките ресурси“ от стария програмен период. Сред тях са целодневното обучение на децата и студентските стажове.   

Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV оргнизират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния сайт 

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
16
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
За момент помислих че ще има пари за лаборатории, университети да си закупят нова техника, уреди, стипендии за млади учени....а тя каква се оказа: иновативни методи в образованието 220млн евро (разбирай усвояване на парите) и 110 млн за малцинството...
Тая държава съвсем отива на зле!

Още от Европроекти
Какви са перспективите пред Дунавската стратегия?