IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи мащабна операция на Европол срещу незаконните пестициди

България за първи път участва в акцията

14:09 | 24.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Около 360 тона нелегални или фалшиви пестициди са конфискувани в Европа в резултат на операцията SILVER AXЕ III, която се координира от Европол с подкрепата на Европейската служба за борба с измамите (OLAF). За периода 16 април – 11 май 2018 г. са проверени морски пристанища, летища и сухопътни граници, както и съоръжения за производство и преопаковане, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

Операцията се проведе в 27 държави - Австралия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Франция, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Литва, Люксембург, Малта, Молдова, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Великобритания, Украйна, Италия и Холандия, която ръководи действията.

От 2015 г. броят на участващите в операцията се увеличава, а България се включва за първи път тази година.

europol europol

Източник: europol.europa.eu

На граничните пунктове от служители на БАБХ, МВР и Агенция „Митници“ са задържани недекларирани препарати с произход Турция и Сърбия, също и неразрешени продукти за растителна защита от Турция, предназначени за България и Румъния.

Извършени са извънредни проверки за нерегламентиран внос и търговия в Димитровград, Хасково, Ямбол, Кърджали и Сливен. Задържани са неразрешени продукти, дошли от  Турция и  Гърция, както и залежали и негодни пестициди.

Агенцията по храните е направила планови и извънредни проверки в обекти за производство, търговия и преопаковане на пестициди, в нерегламентирани обекти и в земеделски стопанства.

Само на 23 юни са задържани над 2 тона и близо 800 литра  неразрешени турски пестициди в Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още