IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Примката на финансовия недостиг в НКЖИ се затяга

Капиталовата субсидия за дружеството ще се намалява с по около 30 млн. лева всяка година заради държавен заем за европроектите

16:26 | 13.04.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА, архив</em></p>

Снимка: БТА, архив

Националната компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) ще финансира европейските проекти по линия на новата оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. със заем от Министерството на финансите. Това стана ясно по време на блиц контрола с министъра на транспорта Ивайло Московски в парламентарната комисия по транспорта.

Заемът в момента се усвоява, обясни Московски пред журналисти след края на комисията. Става въпрос за малко над 200 млн. лева. Срокът за връщането на заема е пет години, като ще се намалява с по около 30 млн. лева капиталовия трансфер към компанията, обясни Московски. Това ще наложи и намаление на разходите на дружеството.

Още в края на миналата година транспортният министър предупреди, че има недостиг на средства в НКЖИ за осъществяване на европейските проекти. Като дружество, което има собствени приходи от таксите, които събира за ползването на инфраструктурата, то трябва да съфинансира ремонтите по жп инфраструктурата с 40%, а не с 20%, каквото е съфинансирането за проектите за пътища.

В отговор на въпрос на депутата от АБВ Петър Кадиев Московски посочи, че за момента няма бюджет за модернизиране на неохраняемите прелези, на които в последните години стават катастрофи заради нерегламентирано преминаване на водачите на автомобили.

По думите на Московски за НКЖИ ще става все по-трудно да отделя пари за тези прелези заради връщането на държавния заем. Той изрази надежда обаче от вътрешни бюджетни резерви тази година да се намерят 6-7 млн. лева за неохраняемите прелези.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 8 години
ъх държава, къде я виждаш!Борисоф е протеже на тея с флагмана" държавата е проблема, не решението"целтта е вс да е частно и да съществувава с цел печалба! за да може хората да бачкат яко и да превиват гръб, като се върнат в къщи не да пият или да играят с децата си, а да записват на масата, а децата им да растата щастливи фашисти в частните детски / пак запечалба/ дей кеърс:)Българите са толкова прости, неопитни и необразовани, че 27г продължават да не разбират в какво се въвлякоха и какво им се случва и какво им е бъдещето, и затва ги използват за рая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
s3
преди 8 години
Държавата следва да помогне с дотация преди да е станало късно. Само с заеми няма как да се финансират такива големи проекти. Все пак нашата цел е да се усвояват еврофондовете, за което обаче трябва и някакви наши средства да се сложат, затова държавата да финансира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още