IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природен парк "Витоша" търси еврофинансиране за атракциони

Проектите имат за цел да увеличат броя на туристите в планината

09:40 | 12.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Природен парк "Витоша" търси еврофинансиране за атракциони

Осем проекта за нови атракциони в Природен парк "Витоша", част от които са насочени към децата, ще търсят европейско финансиране в новия програмен период. Това съобщи пред БТА директорът на Природен парк "Витоша" Снежана Петрова.

Те са дело на българо-австрийска фирма, която е спечелила възможността да ги разработва чрез обществена поръчка, обявена от Дирекцията на Природен парк "Витоша".

Проектите са разнообразни и са предвидени за реализация в различни части на планината. За тях има техническа готовност и количествено-стойностни сметки.

Проектът за село Ярлово (от южната страна на планината) ще показва нагледно как се добива злато в река Палакария. Там навремето се е добивал и пресявал ценният метал. Проектът е насочен към децата. 

Отделно от това се предвижда и създаването на обиколна алея, която да минава през няколко местообитания, всяко от които обозначено с табели. Целта е децата да се информират за растителните и животинските видове в района.

Друг проект предвижда на "Копитото" да бъде изградена интересна кула с погледна площадка, които ще дават възможност на хората да се качват и да виждат София отвисоко.

Проекти, насочени към обекти на културното наследство, са предвидени за реализация във витошките села Кладница и Чуйпетлово, разказа Снежана Петрова. По думите й там има воденица в много окаяно състояние. Идеята е да се реставрира и изцяло да се облагороди пространството около нея, след което на туристите да се показва характерната дейност, която се е извършвала в миналото на обекта.

По проект се предвижда и облагородяване на пространството около църквата в Чуйпетлово, която уникална, коментира Петрова. Сградата й е доста пострадала от голямото земетресение в Перник преди няколко години и общината е възложила разработването на спешен проект за укрепване. След изпълнението му ще може да се реализира и проектът на Природен парк "Витоша". 

Над Кладнишкия манастир има място, свързано с легендата, че оттам е минал Иван Рилски, отивайки за отшелничеството за Рилската обител. Всяка година на празника на светеца там се събират хора и правят курбан.

Затова по проект се предвижда на паметното място да се изгради малък параклис с навеси.
Друг от проектите предвижда изграждането на велоалея, която да свързва село Боснек с Чуйпетлово.

По думите на директора на Природен парк "Витоша" интересен е и проектът за пещера "Духлата". Тя е невероятно красива, най-дългата е на Балканския полуостров и макар да има ограничен режим на ползване, интересът към нея е голям.

Досега са направени 3Д заснемания на пещерата. Подготвен е интересен проект с наблюдателна кула и мостик, който свързва стария вход с новия, а там чрез телескопи и 3Д снимков материал се гледа в недрата на пещерата.

Възможно е част от проектите, които попадат в селата от община Перник, да се реализират със средства от българо-сръбското сътрудничество по програма "Интеррег". За това са разговаряли представители на Дирекцията на Природен парк "Витоша" и Областната управа на Перник.

За останалите ще се търсят възможности за включване в проекти, финансирани по оперативните програми, тъй като дирекцията на парка не разполага с нужните средства. Една от целите на тези проекти е "оживяване" на витошките селища, в които "нищо не се случва", коментира още Снежана Петрова.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
многодобре
преди 8 години
...по-голяма атракция от природа в естественият й вид едвали има и друго, човешко "подобрение" , не е нужно в планината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Дааа, с две думи, австрийците са измислили как да прилапат едни кинти, дано поне не разорат много планината. Щели обиколна алея да правят :) *** тя си е там от над 60 годни бе! Трябва само да се стегнат лифтовете и Лалето, пистите на Конярника и Ветровала, малко реклама на Витоша - 100, на вело маршрути и .. разбирасе някоя фирмица с водачи да организира турове и събития. Да се показвало как се вади злато от река "Палакария" - е това е точно на място. Вади се даже не злато, а директно евро-плащания се вадят от реката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още