IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници отправиха критики към Общата селскостопанска политика

Екоактивистите настояват за амбициозна реформа

12:55 | 22.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз не отговаря адекватно на целите за устойчиво развитие, директните плащания не са обосновани, а щетите върху околната среда не намаляват – това са част от оценка на ОСП, представена на 21 ноември на семинар в Брюксел. Оценката е изготвена от BirdLife Европа и Централна Азия, Европейското бюро по околна среда (EEB) и NABU, партньора на BirdLife в Германия, съобщи Българското дружество за защита на птиците/BirdLife България.

Авторите на проучването от областта на агроикономиката, екологията и социологията са оценили 450 научни статии. Те са категорични, че сегашната ОСП, която използва 40% от бюджета на ЕС (около 60 млрд. евро годишно), е нецелесъобразна.

Природозащитниците представят следните изводи:

- От социално-икономическа и екологична гледна точка ОСП не отговаря или отговаря само  частично на петте ключови въпроса за проверка на целесъобразността: изпълнителност, ефективност, съгласуваност, добавена стойност към ЕС и обществено значение.

- Директните плащания получават най-голямото  разпределение на бюджета без достатъчна обосновка или ясни връзки с целите на ОСП.

- Екологичната ангажираност на  ОСП не е достатъчна, за да се спре деградацията на околната среда, да се намали драстичното намаляване на биоразнообразие и за противодействие на климатичните промени.

- ОСП не отговаря адекватно на целите  за устойчиво развитие, като сегашната й структура няма да го направи и в бъдеще.

Д-р Себастиан Лакнер, научен сътрудник в Университета в Гьотинген, автор на изследването, каза: "ОСП е нецелесъобразна. Най-голямата част от ОСП са преките плащания, като Комисията не успя да обоснове тези огромни разходи от парите на данъкоплатците с разумен аргумент. И вследствие все още липсват надеждни показатели и статистически данни за оценка на тази политика“.

Той препоръчва да се подпомогне преходът към по-устойчиво земеделие, да се спре загубата на биоразнообразие и да се отговори адекватно на изменението на климата с амбициозно предложение за реформа на ОСП от страна на ЕК.

„Загубата на 80% от насекомите и 50% от птиците в Европа за едно поколение е шокираща. Ние с пълна скорост вървим към катастрофа и трябва да натиснем спирачките веднага, дори трябваше да го направим вчера. Затова ОСП трябва да се реформира в посока към по-отговорно опазване на биоразнообразието и устойчивост на земеделските стопанства“, смята Ариел Брунер от BirdLife International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още