IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект на ЕС, ЕИБ и правителството дава още финансиране по плана "Юнкер"

600 млн. евро ще бъдат раздавани под формата на кредити за малки и средни предприятия

20:46 | 04.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия (ЕК) у нас Огнян Златев съобщи за 600 млн. евро допълнителни кредити към малките и средни предприятия по съвместен проект между Европейския съюз, българското правителство и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Златев обяви това на форум, посветен на Европейския ден на предприемача, предаде БНР.

България е шеста сред страните от ЕС по размер на предвидените и подкрепени инвестиции по инвестиционния план "Юнкер" съпоставени към брутният вътрешен продукт (БВП). По отношение на условията за малките и средни предприятия, страната ни излиза още по-напред - до третото място сред страните членки на общността, стана ясно още по време на форума.

България се нуждае от сериозни предприемачи, които да развиват иновативен бизнес. Така ще могат да бъдат постигнати високи темпове на растеж и страната да е насочен към международните пазари.

Благодарение на гаранциите от ЕС се намалява рискът, което банките носели по този начин се ангажира да инвестира в средства. Малките и средни предприятия получават по широк достъп до финансиране, при по изгодни условия като по ниски лихви или изискванията за обезпечение на кредита, каза Огнян Златев.

Малкият бизнес в България допринася за 76% от работните места и 62 процента от добавената стойност. В същото време три четвърти от предприятията в начална фаза нямат намерение да наемат работна сила и слабо прилагат иновациите в производствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още