IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проекти за социално предприемачество ще получат 15 млн. лева

Средствата ще бъдат насочени към мотивиране на лица от уязвимите групи за включване в заетост и обучения

16:50 | 13.06.16 г.
Проекти за социално предприемачество ще получат 15 млн. лева

Осигурено е финансиране за подкрепа на социални предприятия, работодатели, специализирани предприятия, кооперации на хора с увреждания, доставчици на социални услуги. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Средствата ще бъдат отпуснати по схемата „Развитие на социалното предприемачество“, която предстои да стартира. Бюджетът е 15 млн. лева и е осигурен от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (2014-2020 г.).

Средствата ще бъдат насочени към мотивиране на лица от уязвимите групи за включване в заетост, както и обучения на лицата, за които е осигурена заетост в социалните предприятия, специализираните предприятия и кооперациите на хора с увреждания. Ще се финансира заетост за период до 12 месеца.

Подготвя се и законодателство в областта на социалното предприемачество. Министерството разработва проект на Закон за социална икономика.

Целта на документа е да се дефинират социалните предприятия на основата на ясно определени критерии, да се създадат стимули и механизми, които да подпомогнат функционирането на тези предприятия в страната и да се улесни техният достъп до финансиране, обясни Сачева.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още