IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектите на животновъди са с предимство по мярката за инвестиции в стопанствата

Комитетът по наблюдение на ПРСР прие критериите за одобрение на проекти по инвестиционната мярка

11:03 | 17.03.15 г.
Проектите на животновъди са с предимство по мярката за инвестиции в стопанствата

Проектите за животновъдство, плодове и зеленчуци и етерично-маслени култури ще получават предимство и допълнителни точки, когато кандидатстват по мярката „Инвестиции в земеделски стопанства“ към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Това са решили участниците в първия предварителен Комитет за наблюдение по Програмата, които са приели критериите за одобряване на проекти, съобщи МЗХ.

Проекти, свързани с биоземеделие или на млади фермери, както и проекти, които ще се осъществяват в Северозападна България, също ще получават допълнителни точки. Минималният праг за допустимост на проект по мярката е 10 точки.

Приемът по мярката се очаква да започне в първите дни на април, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев и допълни, че това ще продължи близо 2 месеца. При този прием е планиран бюджет от 150 млн. евро.

За периода 2014-2020 година няма да се прилага правилото „първи по време – първи по право“, обясни Васил Грудев.

Това означава, че няма да има значение кога е подаден проектът, щом има еднакъв брой точки с друг проект, финансиране ще получат всички, които са преминали минималния праг.

При първия прием по мярката не е предвидена възможност за колективни инвестиции. Причината според Грудев е, че се наблюдава процес на изкуствено раздробяване на стопанства с цел облагодетелстване за по-голямо съфинансиране (това е един от очакваните рискове след въведеното преразпределително плащане, при което се дават по-високи субсидии за първите 300 дка на всяка ферма - бел. ред.).

„Първите мерки по ПРСР от новия програмен период вече са отворени и по тях се приемат заявления“, информира зам.-министър Грудев. Той поясни, че това са мерките за площ, свързани с агроекология, биоземеделие, необлагодетелствани райони и Натура 2000.

Българската ПРСР 2014-2010 ще бъде разгледана от Европейската комисия по време на втория етап на одобрение, заяви Михаел Пилке, експерт от Главна дирекция „Земеделие“ към ЕК по време на срещата.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още