IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за селските райони няма да финансира ВЕИ, хотели и стадиони

Тези мерки изкривяват целите на програмата, заяви Десислава Танева

17:46 | 12.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Програмата за селските райони няма да финансира ВЕИ, хотели и стадиони

По новата Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) няма да бъдат финансирани стадиони. Това съобщи на бизнесфорум във Велико Търново министърът на земеделието Десислава Танева, предаде БТА.

През седемте години от изминалия програмен период (2007-2013 година) са били изплатени 162 млн. евро за изграждане на спортни съоръжения и стадиони. Този вид инвестиции няма да бъдат допуснати в новия програмен период, каза Танева.

Тя прогнозира, че за изграждане на спортни площадки ще бъде предвиден бюджет не по-голям от 50 хил. евро, но окончателното решение ще бъде взето след становище на експертна група с участието на Националното сдружение на общините. 

Танева подчерта, че няма да бъдат отпускани субсидии за поддръжка на вече изградените по програмата съоръжения.

Според нея това са поуките от изминалия програмен период и прилагането на ПРСР.

В новия период инвестициите за ВЕИ са изключени за подпомагане, освен ако не са за собствени нужди на земеделските производители.

Мярката за къщите за гости няма да бъде приложена в този й вид през тази година, въпреки натиска от страна на консултантските фирми, заяви още Танева. Тя отбеляза, че тези мерки няма да бъдат отворени, защото изкривяват целите на програмата.

В периода 2007-2013 по ПРСР са усвоени 3,72 млрд. лева. По мерките за подкрепа и създаване на микропредприятия са разплатени 180 млн. евро. От тях 155 млн. евро, или 86%, са били за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и за селски туризъм, включващ изграждане на къщи за гости, отбеляза министър Танева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
novak li sam
преди 7 години
Едва ли изобщо нещо ще бъде финансирано по програмата за селските райони. Вече сме в средата на третата година от новия период, а още не министерството и ДФЗ си говорят какви мерки ще финансират и какви не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още