IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производител на лютеница иска да я защити като европейски традиционен продукт

„Лютеница Първомай“ се произвежда от 1939 година

11:58 | 10.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Булконс Първомай“ ООД подаде пред Министерство на земеделието, храните и горите заявление за вписване на „Лютеница Първомай“ като географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания, съобщи компанията. 

Производителят твърди, че неговият продукт се отличава от другите индустриални лютеници с традиционния метод на производство - пресни домати и чушки, отгледани в Горнотракийската низина, се пасират до пюрета, които се сгъстяват чрез изваряване.

За производството се използват още: рафинирано слънчогледово масло, зрял кромид лук, сол, захар, чесън или чесново брашно, кимион, черен пипер.

„Лютеница Първомай“ се произвежда в Първомай по тази технология от 1939 г.

През годините градът и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и чушки.

Продуктът вече е включен като отделен държавен стандарт (БДС) през 1990 г.

„Булконс Първомай“ ООД е инвестирала 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница в предприятието си. Средствата са собствени и европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Цеховете са обновени и са закупени нови машини. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още