IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на занятчийско сирене могат да ползват наръчник по хигиена на ЕК

Ръководството е публикувано на 21 езика

12:16 | 15.12.17 г.
<p>
	Фермерски пазар в София. <em>Снимка:&nbsp;Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Фермерски пазар в София. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Европейската комисия (ЕК) публикува на сайта си официалния превод на 21 езика, включително и на български, на европейско ръководство за добри хигиенни практики при производството на занятчийско сирене и млечни продукти.

Ръководството е разработено от хора от практиката: фермери и занаятчии от цяла Европа, ветеринари, консултанти, технолози и експерти по безопасност на храните по поръчка на Еврокомисията, съобщава фондация „Биоселена“.

Официално се въвежда принципът на гъвкавост във всички страни членки на ЕС по отношение на фермерски и занаятчийски производители на сирене и млечни продукти.

„На практика това означава, че щом една малка ферма с 25 кози във Франция може да произвежда козе сирене от сурово, непастьоризирано мляко и да го продава на територията на целия ЕС, то такава ферма със същите производствени и хигиенни практики и помещения би трябвало да може да бъде регистрирана официално във всяка друга страна членка и да продава без ограничения на територията на ЕС“, коментира управителят на фондация „Биоселена“ д-р Стоилко Апостолов.

Макар да е предназначено основно за бизнеса, ръководството беше одобрено от ЕК и след това от държавите членки, което означава, че то може да се ползва и за нуждите на официалния контрол. 

За българските условия това означава, че директорите на областните дирекции по безопасност на храните, началник-отделите по Контрол на храните и всички инспектори при рутинните си проверки могат да прилагат дерогации и адаптации, когато се отнася за фермерско и занаятчийско производство. Основанието за това е Регламент (ЕО) 882/2004.

„Обръщаме се към всички консултанти, технолози и проектанти на малки обекти за преработка на мляко, към всички служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ): използвайте ръководството в максимална степен в соята работа – то е официален документ на ЕК“, призовава д-р Апостолов.

За малките производители на мляко и млечни продукти – фермери, регистрирани по Наредба 26 на агроминистерството (за директните продажби от фермата – бел. ред.) ръководството трябва да стане настолна книга. Производителят носи цялата отговорност за качеството и безопасността на храните, заяви Стоилко Апостолов.

Фондация „Биоселена“ членува в Европейската мрежа на фермерите и занаятчиите, производители на сирене и млечни продукти, от 2015 г. Организацията имаше ангажимент за превода на ръководството на български език. В момента заедно с колеги от 14 стани членки фондацията разработва обучителни материали и инструменти за фермери и занаятчии, базирани на текстовете на ръководството.

Очаква се през юли 2018 г. материалите да бъдат готови за тестване във фермите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още