IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата разследва дали в Сливен има злоупотреби с европари

Въпреки действията на правителството по замразяването на евросредствата Йордан Лечков остава кандидатът на ГЕРБ за трети кметски мандат

10:20 | 14.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Прокуратурата разследва дали в Сливен има злоупотреби с европари

Сливен ще получи спрените от правителството евросредства по програмите „Околна среда“ и „Регионално развитие“, след като прокурата се произнесе дали има корупционни практики в общината. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по еврофондовете Моника Панайотова в интервю за БНР.

В следващите месеци работата по тези проекти спира по настояване на управляващите органи на програмите, беше обявено вчера от Министерския съвет.

Предприетите действия са по иницатива на министерствата на околната среда и регионалното развитие, които отговарят за изпълнението на двете програми, посочи Панайотова. Тя уточни, че на този етап е рано да се каже дали действително в общината има злоупотреби.

„Случващото се в Сливен е резултат от практика, която е въведена преди година. Когато има подаден сигнал за незаконосъобразност на действията по даден проект, процедурите се спират до произнасянето на компетентните органи“, обясни председателят на комисията по еврофондовете.

Междувременно премиерът Бойко Борисов уточни преди заседанието на кабинета, че лично е разпоредил да се спрат не само европарите за общината, но и съфинансирането от бюджета, информира БТА.

Тези действия са обмислени още преди месец и половина на среща с министъра по еврофондовете Томислав Дончев и тогавашнния строителен министър Росен Плевнелиев. На срещата е присъствала и Лиляна Павлова в качеството си на зам. министър на регионалното развитие по това време.

Според Бойко Борисов от Еврокомисията също са приветствали взетото от българското правителство решение.

Въпреки създалата се ситуация кметът на Сливен Йордан Лечков остава кандидат на ГЕРБ за трети мандат, уточни премиерът.

„Ние българите сами си пречим. Проверяват се и проекти, по които дори не е започвана работа“, се казва в изявление на Лечков, публикувано на сайта на община Сливен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още