Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Разликите между общините в усвояването на евросредствата са драстични

Отделните общини усвояват между 0 и близо 5000 лв. на човек

Все по-драстични стават разлики между общините при усвояването на парите от европейските фондове. От влизането на страната в Европейския съюз досега са усвоени близо 5 млрд. лева, но темпът е изключително неравномерен.

Общината в Созопол, например, е усвоила по близо 5000 лева на човек от населението там, докато при община Грамада сумата е 0.

30 общини са усвоили под 100 лева на човек, изчисляват икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ). Повечето са малки общини – в Алфатар, например, са усвоени по 9 лева средно на човек, в Невестино – по 13.

По-важно от сумите сами по себе си е това в какви проекти са инвестирани средствата и какъв ще бъде ефектът от парите. 

Още по темата

В спортните комплекси в Ружинци и село Дреновец например са инвестирани 6 млн. Лева, съобщава bTV. Двете населени места са на 13 км разстояние. Населението в общината, според данните на статистиката, е близо 4000 души.

„Със спорта ще задържим младите хора в общината. Няма да стане за ден, няма да стане за месец – всичко е много трудно в началото, но съм убеден, че ще постигнем крайния резултат“, обяснява кметът на Община Ружинци Александър Александров.

Според икономисти общините трябва да се концентрират в инфраструктурни проекти, не само улици, но и пречиствателни станции, воден цикъл.

„За съжаление има много общини, които са осъществили големи проекти като спортни зали и стадиони, които след това стоят полупразни. Това не са неща, които могат да създадат работни места и да накарат хората да останат в по-малките общини. Бих казал, че европейските средства трябва да се използват като мост за привличане на инвестиции“, коментира Явор Алексиев от ИПИ.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
70 млн. лв. от ОП „Околна среда“ се пренасочват към бизнеса