IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разплатени са над 10% от евросредствата за периода 2014 - 2020 година

"Човешки ресурси" и "Иновации" са програмите отличници, съобщи Томислав Дончев

11:47 | 16.06.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България е договорила 37,5% от бюджета на европрограмите за периода 2014 - 2020 г., а реално изплатените средства са малко над 10%. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на парламентарния контрол, предаде БТА.

"Обявени са над 190 процедури на стойност над 12 млрд. лева, сключените договори с бенефициентите са 3 500 на стойност 8,322 млрд. лева", обяви вицепремиерът.

"Само от структурните и Кохезионния фонд договореното е 46,2% от програмите, а реално изплатените пари са 9,96%. За Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) договореното е 23,6%, издълженото – 11,9%. Всички пари влизат в българската икономика, по-сложен е въпросът какъв е ефектът върху нея”, отбеляза Довчев. 

Той припомни, че усвояването на средства може да продължи до 2023 г. 

"Съгласен съм с констатацията, че темпът на използването на европейските пари трябва да бъде бърз, ускорен и равномерен, и че те са изключително важни за българската икономика, но без да са нейният фундамент", коментира вицепремиерът.

Според него оперативните програми "Човешки ресурси" и "Иновации и конкурентоспособност" са отличниците по договаряне и усвояване на средствата от еврофондовете от новия програмен период 2014- 2020 г.

"Това са трудни програми. Още повече, че там има голям брой бенефициенти", съобщи в отговор на депутатски въпрос Томислав Дончев.

Оценката му е, че като цяло на този етап на изпълнение на програмите има добър темп на договаряне, голямата задача е темпът на плащане да гони договорените средства.

По ОП "Човешки ресурси" договорените средства са над 51% от бюджета на програмата, реално изплатените са 15,4 на сто, обявени са 41 процедури на стойност 1,3 млрд. лв. като са сключени близо 1400 договора с бенефициенти за над 1 млрд. лева.

По ОП "Иновации" договорените пари са почти 45 % от бюджета й, а изпълнението - близо 16%, като са обявени 19 процедури за 1,3 млрд. лв. Сключени са 1100 договора за 1,4 млрд. лв.

По думите на Дончев добре се движи и ОП "Транспорт и транспортна инфраструктур"а, а по-трудно върви "Околна среда" поради изискването за реформа във водния сектор, свързано с консолидацията на ВиК териториите.

Трудно е и изпълнението на "Наука и образование за интелигентен растеж" поради структурния проблем, който програмата “изначално има”. По думите му стоят и други отворени въпроси, които до средата на лятото той се надява да бъдат затворени с Европейската комисия и програмата да се изпълнява с нормално темпо.

“Не заради харченето на парите, а защото голяма част от българското образование разчита на финансиране от тази програма”, коментира вицепремиерът.

Дончев отрече да има програми, по които няма плащания. Обяснението е, че не всички са в Информационната система и данните за изпълнението им се въвеждат ръчно в публичния модул.

Той обаче увери, че дори на ръчен режим ще бъде създадена организация данните да се обновяват поне ежеседмично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Кое му е доброто на усвояването Минало е по-вече от половината от програмата а са усвоени само 10 % от средствата Дори при договарянето има сериозно изоставане Така не можем да докараме нужния ни ръст от 5 % За да го почустват всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още