IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформата в ТЕЛК ще се финансира и с евросредства

Одобрени са три нови схеми за 11 млн. лева по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

18:04 | 29.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: freeimages</em></p>

Снимка: freeimages

Реформите в трудовата експертиза и деинституционализацията на децата и възрастните, които Министерството на труда и социалната политика подготвя, ще бъдат финансово подпомогнати с евросредства. За целта са одобрени три нови схеми по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) 2014-2020 г., съобщават от социалното министерство.

Схемата „Открий ме“ е в подкрепа на деинституционализацията на децата и младежите. Целта е постигане на по-добра интеграция в обществото и подобряване качеството на живот на децата и младежите, настанени в институции от резидентен тип.

Бюджетът на схемата е 4 млн. лв. По нея ще се финансират дейности за насърчаване на социалното включване на 600 деца и младежи до 29 години, които в момента са настанени в институции.

Новата схема „Нов шанс за социално включване“ трябва да улесни хората с увреждания в намирането на работа. Бюджетът на схемата, която ще се изпълнява до 2018 г., е 1 млн. лв. 

Схемата „Подкрепа за лица с увреждания“ ще даде възможност на общините да получат средства за създаване на центрове за комплексна подкрепа за хора с увреждания. Инициативата ще се финансира с 6 млн. лв., с които да се открият най-малко 6 центъра с общ капацитет 540 души.

Ще бъде увеличен бюджетът на процедура „Ново работно място“ с 25 млн. лв. Това ще даде възможност още около 2 500 безработни и икономически неактивни хора да бъдат наети на работа. Общият им брой се очаква да надхвърли 10 хил. души.

Към момента се изпълняват процедури по оперативната програма за близо 1 млрд. лв. Няма никакъв риск от загуба на средства от оперативната програма, подчерта социалният министър Зорница Русинова, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Над 60% от средствата по бюджета на програмата са разпределени, а 40% са договорени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още