IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтът на жп отсечката София-Елин Пелин трябва да приключи до края на 2020 г.

Министерството на транспорта подписа договора с Келет и хасковската АБ за участъка, както и договор за ремонт на участъка Скутаре – Оризово

17:15 | 07.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

До края на 2020 г. трябва да е готов ремонта на железопътния участък София – Елин Пелин. Днес Министерсвото на транспорта, информационните технологии и съобщенията е подписало договора за проектиране и строителство на участъка, съобщават от ведомството.

Ремонтът на отсечката се финансира със средства от Механизма за свързване на Европа. Това е един от първите четири транспортни проекта, одобрени през 2015 г. още при първото набиране на проектни предложения по схемата, подчертава транспортният министър Ивайло Московски.

Отпуснатите средства са в размер на 120 млн. лева. Изпълнител е сдружението „Келет“ ДЗЗД с партньори "Келет - УТ", Унгария, и АБ АД, Хасково. Срокът за реализация на обекта е 4 години – 1 година за проектирането и още 3 за строителството.

Решението за избор на изпълнител се обжалваше пред Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополният регулатор обаче отхвърли жалбите и потвърди решението на транспортното министерство за избор на изпълнител.

Освен жп отсечката София – Елин Пелин, със средства от Механизма за свързване на Европа ще се ремонтират и участъците София – Волуяк, част от който е жп възел София, както и Костенец – Септември.

Днес Министерството на транспорта е подписало и договор за рехабилитация на жп участъка Скутаре – Оризово. Той е част от проекта за ремонт на жп линията Пловдив – Бургас, който се финансира с европейски пари по линия на оперативната програма „Транспорт“. Отпуснатите средства са 63 млн. лева без ДДС.

Участъкът е с дължина 26 км единична жп линия. Изпълнител на проекта е Обединение „Европейски железници“, а срокът за изпълнение на всички дейности е 3 години.

Ако изпълнителите и на двата проекта работят в срок транспортния коридор от сръбска граница до пристанище Бургас ще бъде изцяло завършен до 2022 г., коментира транспортният министър Ивайло Московски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Значи 2 направления, а? Едва 50-60 км всъщност, а голяма самореклама, фанфари и какво ли не!Ето затова изборите вчера завършиха по такъв начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още