IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резервни проекти за 120 млн. лв. ще спасяват пари по "Регионално развитие"

Регионалното министерство очаква новата оперативна програма да бъде одобрена от ЕК до седмици

17:05 | 05.06.15 г.
Резервни проекти за 120 млн. лв. ще спасяват пари по "Регионално развитие"

Резервни проекти за 120 млн. лева ще бъдат реализирани по оперативната програма “Регионално развитие” 2007-2013 г. заради забавянето на други проекти с цел минимизиране на загубите. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на откриването на Комитета за наблюдение на оперативната програма, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Общо 32 проекта, финансирани по старата програма за развитие на регионите, са в риск, основно проектите за градския транспорт, за някои туристически атракции и в здравния сектор, посочи Павлова. Финансирането им няма да спира, а бенефициентите ще получат възможност да ги довършат със собствени средства  през 2016 г. Останалите пари и парите от финансовите корекции по програмата ще се пренасочат към резервните проекти, обясни още министърът.

Допълнителните проекти са подбрани така, че да могат да се довършат до края на тази година. Става въпрос за резервни градски проекти на 25 общини за 58 млн. лева, както и за доставката на 55 екоавтобуси за Стара Загора на стойност 30 млн. лева.

В резервите попада и проектът на здравното министерство за доставка на кибернож, който беше отхвърлен миналата година от гилдията на лъчетерапевтите. Проектът е на стойност 19,9 млн. лева и включва и доставка на друга техника, освен киберножа. Условието е министерството да успее да приключи процедурите за доставка и монтаж до края на годината, обясни Лиляна Павлова.

Планира се да се осъществят и проектите за социални жилища на Столична община и общините Тунджа и Лом на стойност 10,3 млн. лева.

Що се отнася до Северната скоростна тангента на София, която беше прехвърлена от програма “Транспорт” към “Регионално развитие”, за да спаси пари от загуба, тя също няма да бъде довършена навреме. Затова се планира свободният ресурс да се насочи към други общински проекти, а съоръжението да се дофинансира с пари от бюджета.

Въпреки рисковите проекти, в риск от загуба са само 66 млн. лева, коментира Лиляна Павлова. Същевременно към момента усвоената сума от бюджета на програмата (над 3 млрд. лева) достига 81%. С плащанията, които ще бъдат направени догодина, процентът на усвояване ще достигне 97 на сто, каза министърът.

С пари от програмата досега са обновени над 1000 училища и детски градини, реставрирани са над 100 туристически обекти и са рехабилитирани над 1000 км пътища от втори и трети клас.

Що се отнася до новата програма “Региони в растеж” 2014-2020 г., Павлова посочи, че очаква тя да бъде одобрена от Европейската комисия до седмици.

Тя припомни, че общините, включени в приоритетна ос 1, ще изпълняват ролята на междинни звена и сами ще определят проектите за реализация съобразно интегрираните планове за градско развитие. Министерството обаче ще има последната дума преди сключването на договорите за безвъзмездната помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още