Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Румен Драганов: През къщите за гости са изпрани милиони

Европа със сигурност ще ни санкционира, заяви д-р Нончо Димитров

Румен Драганов: През къщите за гости са изпрани милиони

Снимка: Pixabay

Изпрани са милиони през къщите за гости, заяви пред bTV Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Според него не става въпрос за къщи за гости, а за къщи-касички.

„Става въпрос за организирано от властта изтегляне на европейски средства за богопомазани. Ако тръгнем към тези къщи-касички, ще видим, че зад тях стоят много пари. Тези хора са решили да изперат парите си. Някои от тях значително надхвърлят инвестицията, която е декларирана като такава. Изпрани са милиони”, заяви Драганов.

„Къщите за гости, в които са инвестирали хора, които действително искат да развиват туризъм, са 62 хил. Те са перфектни и хората не трябва да се страхуват да ходят там и да ползват продукта. В момента нанасяме огромна имиджова щета на най-добрите хора, които с ентусиазъм работят. Това е обида за туризма”, допълни той. 

Европа ще ни санкционира със сигурност заради нарушенията, свързани с къщите за гости, коментира пред БНР доц. Нончо Димитров, преподавател в УНСС и консултант по европроекти.

Много неверни неща за къщите за гости се изговориха в последните дни. Пред 2009-2010 г., когато стартираха проектите, стратегията на ЕС беше за насърчаване на неземеделски инвестиции в земеделски райони. Интересът беше огромен и се наложи да се направи класиране. 

Припомняме, че прокуратурата започна проверка на всички 746 къщи за гости в страната, построени със средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г. Повод е разследването срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за източване на евросредства от ПРСР чрез подставено лице, построило къща за гости, която не се ползва по предназначение. 

Още по темата

Според  д-р Нончо Димитров трябва да се обърне внимание на това как са финансирани тези проекти. Принципът е следният - ти си намираш инвестицията, а максималната допустима помощ е 200 хил. евро. Средствата трябва да бъдат осигурени предварително. След това на базата на финансово-счетоводни отчети те се връщат.

Именно осигуряването на такива средства „не е лека задача“, обясни Димитров. Той посъветва проверяващите да гледат произхода на средствата, а не толкова собствеността.

Димитров нарече „поредното невярно твърдение“ оповестеното от министъра на земеделието, че вече са проверени 120 къщи за гости, от които 32 ще трябва да върнат парите, а пък 60 са били с частични нарушения. Той предположи, че държавата няма да прибере повече от 1-2 милиона лева максимум.

Той също така потвърди, че нарушенията са свързани с дейността на тези къщи за гости, които не функционират като такава, както и с ангажиментите за разкриване на работни места.

„Доказването на тези злоупотреби е процес, който е много труден. Предстоят дела, които ще продължат години, а липсата на синхронизация на европейските наредби с нашите позволява шикалкавене и изкривяване на наредбите дотам, че да са в полза на определени бенефициенти, които са изхитрували“.

Навремето администрацията не е имала капацитет да отсее добрите от недобрите проекти, но първата година къщите подлежат на проверки и по тях като цяло администрацията работи компетентно, обясни експертът.

В новата наредба по думите му са отстранени слабостите на старата и се изисква къщите да имат поне 5 души нает персонал. „Когато трябва един бенефициент да плати в рамките на 5 г., колкото е мониторингът, заплатите и осигуровките по тези проекти, ще се замисли дали да прави нередности“.

Къщите за гости, които спазват правилата, не са лош бизнес, категоричен е експертът. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Борисов: ЕС се доказа като инструмент за социално и икономическо сближаване