Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Румен Радев и Ули Маурер обсъдиха Българо-швейцарската програма за сътрудничество

По програмата досега България е получила 72 млн. швейцарски франка

Румен Радев и Ули Маурер обсъдиха Българо-швейцарската програма за сътрудничество

Снимка: пресцентър на президентството

Перспективите за продължаване на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, с която България получава експертна и финансова подкрепа, обсъдиха в Берн президентите Румен Радев и Ули Маурер. Българският държавен глава е на официално посещение в Швейцария, информира пресцентърът на президентството.

В рамките на програмата досега България е получила 72 млн. швейцарски франка по проекти, които следва да бъдат изпълнени до края на 2019 г.

„Особено значими са успехите на тази програма в областта на професионалното дуално обучение, която обхвана хиляди български ученици, множество училища и фирми“, посочи Радев.

Той открои интереса за създаване на съвместен изследователски център в България в рамките на програмата за научни и лабораторни изследвания, от които да се възползват както българските, така и швейцарските компании.
Швейцария ще продължи да работи за намаляване на икономическите и социални различия в разширения Европейски съюз, както и в слаборазвитите райони в България, подчерта от своя страна Ули Маурер. 

Още по темата

Двамата президенти оцениха високо сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната. България и Швейцария да засилят обмена на информация в борбата с корупцията и разкриване на банковата тайна при укриване на доходи и данъчни престъпления, призова Румен Радев. Държавният глава подчерта и интереса на България за по-тясно взаимодействие между банковия сектор в двете държави и при споделянето на опит и въвеждане на модерни стандарти за банков надзор, с оглед на заявения интерес на страната за присъединяване към еврозоната. „Ефективната борба с корупцията е задължителна, ако България иска да постигне реален напредък в процеса на своята европейска интеграция“, категоричен беше Румен Радев.

Ули Маурер открои отличното партньорство между въоръжените сили на двете държави и изрази интереса на Швейцария да участва в процеса на модернизация на Българската армия. Партньорството в справянето с миграцията и реформирането на европейската политика за предоставяне на убежище също бяха сред акцентите на срещата.

Двамата президенти отбелязаха позитивната тенденция за увеличаване на икономическия обмен между България и Швейцария, както и в областта на туризма. Ули Маурер потвърди интереса на Швейцария за  задълбочаване на икономическите връзки между двете страни и увеличаване на швейцарските инвестиции в перспективни сектори на българската икономика като информационните технологии и аутсорсинга.

По-рано през деня българският президент беше посрещнат с официална церемония във военно-въздушна база „Мейринген“. Румен Радев и Ули Маурер наблюдаваха учение „Алфа Скрамбъл“, което представя бърза реакция за излитане със самолети FA18 в случай на нарушение на въздушното пространство на страната.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС