IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С евросредства ще се ремонтират центрове за повишаване готовността при бедствия

Проектът се финансира по новата ОП "Околна среда" и е на стойност над 39 млн. лв.

15:51 | 20.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

С евросредства ще се ремонтират центрове за повишаване на готовността на населението при бедствия. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов подписаха в Министерски съвет договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за ремонт и оборудване на шест центъра за повишаване на готовността на населението при наводнения и кризи.

Проектът се финансира по оперативна програма "Околна среда 2014-2020" и е на стойност над 39 млн. лева в подкрепа на работата и техническата обезпеченост на Пожарната служба към Министерство на вътрешните работи, която е бенефициент по проекта. 

Срокът на проекта е 60 месеца, а центровете ще са в Шумен, Габрово, Враца, Пазарджик, Бургас и София, съобщава МОСВ.

Средствата, които ще бъдат инвестирани за доизграждане на центровете, окомплектоването им и подготовката на обучителите, са 19 млн. лева, а останалите са за обучение.

По проекта ще се осигурят технически средства за регионалните центрове, ще бъдат създадени полигони за обучение на над 90 хил. души в рамките на срока на проекта, като 78 хил. от обучаемите ще са деца, а близо 700 преподаватели и специалисти ще участват в процеса на обучение. Пожарникарите също ще могат да се включат в обучението.

Центровете са така подбрани, че да съвпаднат с районите за планиране.

В предишния програмен период по ОП “Околна среда“ бяха изпълнени два проекта на стойност 195 млн. лв., които подпомагат дейността на дирекцията при природни бедствия и аварии. Купени бяха 201 пожарни коли, надуваеми лодки, помпи, над 2400 комплекта лични предпазни средства и друга техника за действие при настъпване на рискови ситуации.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още