IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С промени в Закона за водите ще се преобразува собствеността на ВиК дружествата

Целта е общините да си възстановяват ДДС при изпълнението на европроекти

13:56 | 26.07.13 г. 1
С промени в Закона за водите ще се преобразува собствеността на ВиК дружествата

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за водите, с които се урежда преобразуване на собствеността на ВиК дружествата съобщи БТА. Идеята е активите на ВиК-сектора да станат публична общинска и публична държавна собственост, обясни пред журналисти Джевдет Чакъров, един от вносителите на измененията. Измененията са свързани с изпълнението на ВиК проектите с европейско финансиране.

Целта е между общините и ВиК операторите да има възмездни отношения, за да могат общините да си възстановяват ДДС при изпълнението на европроекти. В момента има становище на ЕК, че ДДС няма да бъде възстановим разход и с промените се прави опит да бъде защитена българската позиция – да се запази сегашното положение.

За ДДС-казуса Чакъров коментира, че не трябва да има съмнения, че тези средства отиват в търговски дружества, а трябва да е ясно, че отиват в публичния сектор.

Той даде пример с община Асеновград, където ДДС на европроект е малко над целогодишния бюджет на общината. "Как биха могли да намерят средства, за да реализират този проект, ако не ползват данъчен кредит," попита риторично той.

Чакъров допълни, че е за цялостна реформа във ВиК сектора, но едва ли е възможно в кратки срокове това да се случи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Тук "идеята" е да се оправи собствеността, за да може да се залага и да се теглят по-големи и яко обуващи заемчета... за да се оттървем от все-още приличната "цена на водата"... народа трудно и бавно се разделя с придобивки с които е свикнал и трябва голямо постоянство във времето за да го върнат пак в средновековието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още