Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Само 10 проекта са приключени по ос "Води" на програма "Околна среда"

14 от консолидираните ВиК оператори са подписали договори за изграждане на инфраструктура по програмата в периода 2014-2020 г.

Само 10 проекта са приключени по ос "Води" на програма "Околна среда"

Снимка: Архив Ройтерс

За изминалия програмен период (2014 -2020 г.) по оста "Води" на Оперативната програма "Околна среда" са били сключени 42 договора, по които се предвижда 2,2 млрд. лева безвъзмездна финансова помощ, или 119,4% от бюджета по оста. Това става ясно от писмен отговор на министъра на околната среда и водите Емил Димитров на въпрос на депутата от ГЕРБ Данка Евстатиева Зидарова-Люртова.

Отговорът е качен в деловодството на Народното събрание.

Още по темата

От него става ясно, че в изпълнение са 32 договора, а само 10 са вече финализирани. Сред тях са проекти на общините Банско, Раднево, Шумен и Тервел по изграждане на ВиК инфраструктура. Проектите са започнати по ОП "Околна среда" в предишния програмен период (2007 - 2013 г.)

14 от 15-те консолидирани ВиК оператора са подписали договори за изграждане на инфраструктура, а проектите за изграждане и реконструкция на пречиствателни станции по оперативната програма са 28.

Сред приключилите проекти през изминалия вече програмен период са още и разработката на дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за Плановете за управление на речните басейни за периода 2016-2021 г., както и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за подпомагане на регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК.

По оста "Отпадъци" на оперативната програма са сключени общо 115 договора за около 637 млн. лева безвъзмездна финансова помощ. Това представлява 110,5% от бюджета на оста. Приключилите проекти са само 3, отчита още екоминистърът.

Средствата са насочени основно към проектиране и изграждане на анаеробни инсталации за разделно събиране на биоразградими отпадъци, компостиращи инсталации, както и за инсталации за предварително третиране на генерираните отпадъци.

Целта е изграждането на инфраструктура за екологосъобразно управление на отпадъците и подобряване на качеството на околната среда.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
В Плана за възстановяване са предвидени 100 млн. лева за напояване