Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Саша Безуханова: Програма "Хоризонт Европа" ще свърже бизнеса в ЕС с науката

Програмата ще насърчи иновациите за периода 2021—2027 г.

Саша Безуханова: Програма "Хоризонт Европа" ще свърже бизнеса в ЕС с науката

Снимка: Pixabay

гледано: 1630   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Новата европейска програма „Хоризонт Европа“ ще предостави достъп на бизнеса до научния капитал на целия Европейски съюз (ЕС). Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Саша Безуханова, член на борда на Европейския институт за иновации и технологии, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Припомняме, че програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“ бе предложена от Комисията през юни 2018 г. като част от бюджета за периода 2021—2027 г. „Хоризонт Европа“ беше създадена въз основа на сегашната програма за наука и иновации „Хоризонт 2020“. 

Още по темата

Саша Безуханова коментира, че програмата представлява концепция за върхови научни изследвания и връзката им с бизнеса. ЕС осигурява ресурс за подкрепата на бизнеси, които създават иновации и адресират световни предизвикателства, от основаването им до израстването и навлизането на световните пазари.

Бюджетът, който ще бъде заделен, е безпрецедентен до момента. От това биха имали полза не само развитите страни в съюза, но и по-късно присъединилите се членки, каквато е и България, коментира Безуханова.

„Друг аспект, който се стимулира и е нов в практиката на Европа и за света, е Open Science (Отворена наука). Европейската комисия има амбицията да отвори целия ресурс на постижения, постигнати от „Хоризонт 2020“. Целта е този научен капитал да бъде достъпен за последващи научни изследвания и за подкрепа на научната база на стартиращи компании. Търси се и един колаборативен модел, който ще бъде постигнат с безпрецедентния бюджет от 100 млрд. евро за периода 2021 - 2027 г“.
 

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Фондовете за градско развитие са одобрили 10 проекта за 33,4 млн. лв.