IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Селскостопанската академия увеличава приходите си след промяната в закона

Академията има важна роля в подготовката на новата Обща селскостопанска политика, заяви Румен Порожанов

15:21 | 25.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: МЗХГ</em></p>

Снимка: МЗХГ

С приемането на новия закон за Селскостопанската академия (ССА), започналата реформа и получената финансова автономност собствените приходи на академията са се увеличили  до октомври до близо 11 млн. лв. при 3 млн. за същия период на миналата година. 

До края на 2018 г. нарастването вероятно ще достигне пет пъти. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов, който беше гост на честванията на празника на ССА и Деня на аграрната наука, информира агроминистерството. 

„Няма идеални реформи и съвършен модел, нека и институтите  да бъдат по-активни, за да могат нещата да се случват в перспектива и България да е по-конкурентоспособна в земеделието“, каза още Румен Порожанов. Той изтъкна важната роля на Академията и в подготовката на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) и по-специално при подготовката на стратегически планове.

„Навсякъде при срещите ми в чужбина хората се интересуват от сътрудничество с българската аграрна наука“, допълни министърът. И припомни, че ССА участва в близо 30 международни проекта. 
Министърът връчи отличията на институтите за създадените нови сортове цветя, памук, твърда пшеница, фасул и пипер.

Как ще се развива земеделието след 2020 година и какви промени да очакват фермерите в Общата селскостопанска политика (ОСП)? Какви са възможностите за дигитализация в сектора? Разберете на 9 ноември по време на събитието „Клуб Инвестор – Агробизнес".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още