IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скоро в София ще пристигне тунелопробивната машина за третия метродиаметър

Очаква се с нея да бъдат прокопани 7 км тунели

16:21 | 04.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Столична община</em></p>

Снимка: Столична община

В края на октомври в София пристига тунелопробивната машина, която ще работи по третия метродиаметър. Тя ще започне работа през февруари следващата година, съобщи Столична община. 

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова посети завода в Швангау, Бавария, в който е произведена  машината и присъства на церемонията по приемането й.

Машината е произведена в германския завод Herrenknech, тежи 1600 тона и носи името "Витоша".

Очаква се с нея да бъдат прокопани 7 км тунели. Третата линия на метрото в София пресича града в направлението от бул. „Ботевградско шосе“ през бул. „Владимир Вазов“, централна градска част, квартал „Красно село“  до ж.к. „Овча Купел“. Линията е с дължина 16 км и 16 метростанции.

Общината планира третата линия на метрото да е готова до края на 2019 г. 

По информация от сайта на „Метрополитен“ след приемането на машината тя ще бъде разглобена и транспортирана с кораби по река Рейн, канала Рейн - Дунав и река Дунав до пристанището в Лом, а оттам с тежкотоварни влекачи – до стартовата шахта в автобусния гараж Земляне.

Там до месец февруари 2017 г. тя ще бъде монтирана, а от октомври до февруари ще бъдат произведени 20% от сегментите за тунелната конструкция, като същинските тунелни работи ще започнат през март 2017 г.

Проектът за разширението на метрото в София е включен в Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” (ОПТТИ) 2014-2020 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
d333
преди 7 години
А нали купихте преди такава машина?... Тя къде е, или я изтъргувахте нанякъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още