Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

След промяна в четири директиви ще се налагат глоби за двоен стандарт при храните

Очаква се изменението да бъде разгледано на 16 април от Европейския парламент

След промяна в четири директиви ще се налагат глоби за двоен стандарт при храните

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За да започне налагането на глоби за двоен стандарт при храните, трябва да бъдат променени четири директиви на Европейския съюз (ЕС), каза земеделският министър Румен Порожанов по време на парламентарния контрол.

Очаква се промяната да бъде разгледана на 16 април от Европейския парламент (ЕП). След изменението некоректните прозиводители ще могат да бъдат санкционирани, каза Порожанов. 

Още по темата

Общо законодателното предложение, наречено „Нова сделка за потребителите“ и насочено към нелоялните търговски практики, бе формулирано през 2018 г. Работата по досието започна при българското европредседателство, а след затишие по време на австрийското председателство сега Румъния има амбицията да придвижи досието, обясни земеделският министър.

Той припомни, че в ЕС вече работи съвместен изследователски център за анализ на храните, като България също се включи в анализите.

На 1 март 2019 г. румънското председателство е получило мандат за водене на преговори с ЕП по четирите директиви.  На 11 март са започнали официалните преговори между Съвета и ЕП.

Румънското председателство иска да прикючи започналите преговори до края на май. Едва след приемането на тези досиета може да започне работа по транспонирането на директивите в българското законодателство, каза Порожанов.

„Българските производители също много стриктно ще трябва да си гледат рецептурата и написаното на етикета“, напомни министърът.

Той уточни, че тези директиви не се отнасят само за храните, а засягат всякакви продукти, затова към промяната има отношение и Министерството на икономиката.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Борисов: ЕС се доказа като инструмент за социално и икономическо сближаване