IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата ще прави одит на Агенцията за закрила на детето

Има съмнения за злоупотреби с европейски средства

13:59 | 07.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът даде Държавната комисия за закрила на детето на Сметната палата заради информация за злоупотреби с европейски средства.

Депутатите решиха единодушно да възложат цялостен одит на Агенцията по искане на депутата Султанка Петрова от Патриотичния фронт. Проверката ще засегне периодът от 2009 г. до 2015 г.

"Информацията е, че в рамките на проект по ОПАК "Функционален анализ на ДАЗД" еднократните възнаграждения за един обучител са били в размер на 3853 лв. за период на обучението 2 дни", се казва в мотивите на депутатът. От тях стана ясно, че за изготвяне на техническо задание по проект "Детство за всички", който е свързан с проучване на плана за деинституционализация са похарчени около 140 000 лева и то при положение, че вече има външна оценка от УНИЦЕФ по същия предмет.

Петрова е категорична, че на фона на тези разходи проблемите в сферaта на правата на децата се задълбочават.

"Не мога да приема, че едно дете, може да бъде местено 11 пъти из различни институции. Че брат и сестра ще се разделят в две приемни семейства. Че малко след като са ремонтирани, в приемните центрове падат тавани", каза Петрова. Колегата й от ПФ Димитър Байрактаров я подкрепи.

"Става въпрос за съмнения за злоупотреби с европейски средства. Става дума за граждански договори и хонорари за няколко хиляди лева хонорар за дейност, извършена в рамките на 48 часа. Важно е да разберем кой на гърба на децата си е подплатявал добре материалното положение", каза той.

Байрактаров се възмути и от това, че в очите на обществото все депутатите са на мушка заради "тлъсти заплати".

Данните сега показвали, че това не е така, че други получавали солидни пари, а все депутатите били виновни.

БСП също подкрепиха искането. Таско Ерменков поиска при подобни случаи да не трябва разрешение от парламента, а одитът да започва и без депутатите.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още