IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смолян подготвя проекти за 21 млн. лв. по програма "Региони в растеж"

Сред тях са строителството на обходен път, саниране на блокове и ремонт на плувен басейн

10:02 | 21.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: община&nbsp;Смолян&nbsp;</em></p>

Снимка: община Смолян 

Община Смолян подготвя проекти на стойност 21 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж". През следващата година ще започне изпълнението им, като целта е обликът на Смолян да се промени осезаемо. Това казва в интервю за БТА кметът на общината Николай Мелемов.

Като важна инвестиция за общината кметът посочва изграждащият се обходен път на Смолян (планиран преди 35 години).

„В момента се строи ударно на обекта, до края на годината обходният път ще бъде завършен и Смолян ще има модерна пътна комуникация от "Бункера" в кв. "Райково" до Митницата в Устово с мостове, кръгови кръстовища и тунел. Пътят ще облекчи трафика и ще бъде особено важен във връзка с бъдещия ГКПП Рудозем-Ксанти“, казва той.

Други важни проекти за града са санирането на жилищни блокове, откриването на преобразения плувен басейн, плановете за прокарване на трета лента частично по пътя Смолян-Асеновград, приключилата рехабилитация на важни пътни артерии.

„Тежка промишленост вероятно няма да развиваме, но имаме голямо бъдеще с туризма. Особено с перспективите за отварянето на пътя към Ксанти. За общината е особено важно да се подобрява инфраструктурата, за да имаме добре развит туризъм“, казва кметът. 

На въпрос променя ли се визията на общинарите за развитие на Пампорово след обединяването на курорта с "Мечи чал"- Чепеларе той казва: „Уникалното на този курорт е, че е разположен на територията на 2 общини. Работим много добре с "Пампорово" АД, които са двигателят на това обединение. Смятам, че точно с добро взаимодействие, с публично-частно партньорство между общините Смолян, Чепеларе и дружеството, Пампорово има шанс да стане най-големият ски курорт на Балканите и да се развие още повече“. 

Общината не е загърбила проекта за спортно-туристически център "Перелик", разяснява Мелемов. „Проблемът на "Перелик" е, че има законови пречки (за изграждането), което не може да се реши на ниво местна власт. Общината каквото може ще прави, за да помага на бизнеса“, декларира той.

Той е категоричен, че увеличение на местните данъци за 2017 г. не се предвижда и няма да се прилага, докато не се повиши жизненият стандарт на хората в планината.

Общината вече е стабилизирана финансово според оценката на Николай Мелемов, който е втори мандат кмет на Смолян. „Взехме облигационен заем от 10 млн. лв., с който изчистихме всички възможни други задължения. Този заем с ниска лихва ще го изплащаме постепенно, т.е. вече има предвидимост. Нямаме повече никакви задължения извън заема“, казва кметът.

„Най-големият проблем в Смолянска област са ниските доходи, заради които хората в активна възраст са принудени да търсят работа в големите градове и чужбина. Но този проблем не може да го реши общината“, смята той.

Община Смолян отбелязва днес своя празник. Градът празнува 104 г. от Освобождението на Родопите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още