IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софийското метро е сред големите бенефициенти на европейски средства

Най-големият получател на средства по кохезионната политика на ЕС е Агенция "Пътна инфраструктура", показва доклад на ЕП

17:15 | 26.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Столичната компания "Метрополитен" е сред големите бенефициенти на средства по кохезионната политика на ЕС, показва анализ, изготвен по искане на комисията по бюджет към Европейския парламент. В програмния период 2014 - 2020 година компанията е получила безвъзмездно 96,5 млн. евро.

Агенция "Пътна инфраструктура" е получила от фондовете на ЕС почти 150 млн. евро, показват още данните за 50-те най-големи бенефициента на европейски средства в изтеклия програмен период. Тя е получила пари по няколко мерки на оперативните програми, но от информацията не става ясно по кои точно програми и схеми е получавала парите си агенцията.

Министерството на образованието е получило безвъзмездно от европейските фондове през изминалия програмен период почти 84 млн. евро.

Сред големите бенефициенти са и няколко български общини, от които Община Бургас е привлякла най-много европейски средства - 33 млн. евро. Столичната община пък има проекти, получили европейски средства на стойност 21,8 млн. евро. Следват общините Варна и Русе с по около 19 млн. евро финансиране от фондовете за сближаване на ЕС.

Анализът е изготвен на  базата на информация от Европейската комисия, посочват авторите.

Трудно е да се направят изводи за използването на парите от фондовете, защото липсва единна база данни за бенефициентите, е записано още в доклада. Нещо повече - в системата са посочени имената на физическите лица, държавните органи или компаниите, получили средствата, но не е задължително те да са крайният бенефициент на европейските средства.

По тази причина и от ЕП отбелязват, че е необходимо идентифициране на получателите на европейските пари.
Всяка година около 5 млн. бенефициенти получават пари по Общата селскостопанска политика и 500 хил. - по политиката за сближаване. За част от тях липсват данни за собствениците, особено за тези, които получават малки суми.

По отношение на парите по ОСП най-голям бенефициент у нас е Разплащателната агенция "Държавен фонд земеделие" с получени малко над 4 млн. евро европейски средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още