IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община ще работи по проект за кръгова икономика

В проекта се включват големи европейски градове като Лисабон, Брюксел и Париж

15:17 | 08.07.15 г.
Столична община ще работи по проект за кръгова икономика

Столична община ще работи по проект за кръгова икономика, който ще бъде реализиран с еврофинансиране. Това каза на форум за енергийна ефективност Теодора Полимерова, експерт в Столична община.

Финансиране ще се търси по Програмата за междурегионално сътрудничество ИНТЕРРЕГ Европа 2014-2020, по която финансирането се одобрява директно от Брюксел, съобщи експертът.

Тя допълни, че покана за участие в проекта е дошла от програмата за околна среда на ООН. Така София се включва в голям общ проект заедно с Лисабон, Брюксел Париж и градове в северните европейски държави.

Целта на проекта е за четири години да бъде направен анализ за повторната употреба на отпадъците, въвеждането им в икономиката и оползотворяването им като ресурс. На финала общината ще трябва да има разработен план за кръгова икономика. Експертът уточни, че в рамките на проекти не се предвижда инфраструктурно строителство.

Теодора Полимерова съобщи още, че по друг проект Столична община ще използва част от утайките от пречиствателната станция в Кубрат като гориво в Топлофикация София.

И сега утайките се оползотворяват, като се сушат и след това се ползват за наторяване, но след реализацията на проекта част от тях ще бъдат оползотворявани за производството на енергия, подобно на RDF горивото, което общината ще прави от отпадъци и също ще се изгаря в топлофикацията.

Общината планира и още един екопроект – дървесината от парковете да се прави на пелети, които да се горят в малки инсталации – например в училища и детски градини. За целта общината ще трябва да закупи техника за раздробяване на дървесината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още