IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегия за розите влиза в българския план за Общата селскостопанска политика

Създаването на кооперативи в сектора е разписано като цел в документа

14:03 | 04.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Стратегия за развитие на българското розопроизводство и розопреработка е изготвена за периода 2021-2027 г.  

Представителите на браншовите организации са запознати с първия вариант на документа от заместник-министъра на земеделието Явор Гечев на първото видеоконферентно заседание на работната група за стратегията, съобщи агроминистерството.

Документът ще влезе в Стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) в следващия програмен период. 

„Целите, които са описани в Стратегията, произтичат основно от исканията на бранша“, изтъкна Гечев.

Стратегията съдържа анализ на сектора на маслодайната роза в България.

Като силни страни на отрасъла са посочени местната суровинна база за производство на маслодайна роза и уникалните природно-климатични условия в страната, както и традициите в производството на розово масло.

Като слаби страни са разписани спадът на цената на изкупения розов цвят, наличието на сериозен дисбаланс между търсене и предлагане на розово масло в национален и международен аспект.

Друг проблем на сектора е, че производството на розово масло превишава два пъти потреблението, което води до сериозни излишъци, а те от своя страна до невъзможност и липса на ликвидност при преработвателите да изкупят розов цвят.

В документа са заложени няколко цели, сред които е създаване на кооперативи в сектор „Розопроизводство“, насочени предимно към малки стопани, които не са регистрирани по Наредба 3. Целта е да се подобрят пазарните позиции и реализацията на розов цвят.

Предвижда се да бъдат използвани всички възможности при отглеждането на маслодайната роза в контекста на Стратегическия план 2023-2027, Зелената сделка, Стратегията от фермата до трапезата и Стратегията за биологичното разнообразие и създаване на Гаранционен фонд за управление на риска в сектора с участие на държавата.

Разписани са и цели за подобряване на конкурентоспособността на сектора, навлизане на нови пазари, отглеждане на маслодайна роза в географски райони с подходящи климатични условия и гарантиращи получаване на високо качество на произвежданото розово масло, увеличаване на разнообразието в продуктовата гама на произвежданите продукти от преработка.

До преодоляването на COVID кризата и пазарните проблеми ще бъдат давани права за нови насаждения само от сортове Rosa damascena и Rosa alba върху изкоренени и остарели  насаждения. Ще бъде въведен доброволен стандарт за качество за произвежданото розово масло, основан на БДС.

До 8 ноември 2021 г. заинтересованите страни ще могат да изпращат писмени предложения и бележки по Стратегията. Те ще бъдат обсъдени на следващото заседание на работната група в рамките на настоящия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още