IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свинефермите в България отговарят на изискванията за хуманно отглеждане

Мерките за осигуряване на хуманно отношение към животните получиха подкрепа от държавния бюджет

18:15 | 04.01.13 г.
Свинефермите в България отговарят на изискванията за хуманно отглеждане

Всички 190 свинеферми у нас, в които се отглеждат повече от 10 свине-майки, отговарят на изискванията за хуманно отглеждане на животните, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Според Наредба 21 от началото на 2013 година свинефермите трябва да отглеждат групово женските свине в период, който започва четири седмици след заплождането и приключва една седмица преди очакваното раждане.

Стените на помещението за групово отглеждане трябва да са дълги най-малко 2,8 метра. Ако групата е по-малка от шест животни, ширината на стените на помещението трябва да е най-малко 2,4 метра.

Тези изисквания за хуманно отношение към животните са валидни за всички страни в Европейския съюз, отбилязват от агенцията.

Мерките за осигуряване на хуманно отглеждане на свинете бяха подпомогнати със средства от държавата, като програмата получи одобрението от Европейската комисия. По схемата бяха отделени от държавния бюджет по 48,36 лева за свине в периода на угояване и по 60,80 лева за свине-майки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още